27% van de Brusselse automobilisten is bereid om een leven zonder auto te testen

Dat zijn de bevindingen van een enquête die Brussel Mobiliteit eind 2023-begin 2024 heeft uitgevoerd bij 1.900 Brusselse automobilisten om een beter inzicht te krijgen in de behoefte van de Brusselaars om zich met de auto te verplaatsen en een eigen voertuig te bezitten.

De grootste troef van deze studie ligt in het feit dat de steekproef van ondervraagden uitsluitend bestaat uit mensen die in Brussel wonen EN een auto bezitten.

Concreet hebben de deelnemers aan de enquête verschillende vragen beantwoord over de frequentie van het autogebruik (om verschillende vervoersredenen) en hun vermogen om deze verplaatsingen indien nodig met andere middelen uit te voeren. Het hoofddoel van de enquête is om een beter inzicht te krijgen - en om de auto-afhankelijkheid en bepaalde gerelateerde kwesties zo goed mogelijk te kwantificeren en objectiveren.

Op basis van deze antwoorden heeft Brussel Mobiliteit een indicator opgesteld van de behoefte aan auto's voor regelmatige verplaatsingen.

Gemiddeld gebruiken Brusselse automobilisten de auto voor 3,9 verplaatsingen per week. Er zijn echter grote verschillen: sommige mensen zijn erg afhankelijk, terwijl anderen juist weinig afhankelijk zijn. 37% van de automobilisten is namelijk verplicht om de auto te gebruiken voor minder dan één verplaatsing per week; 26% tussen 1 en 4 verplaatsingen en 37% voor meer dan 4 verplaatsingen. Deze verschillen zijn afhankelijk van de situatie van de respondenten (leeftijd, met of zonder kinderen).

De enquête maakte het ook mogelijk om een schatting te maken van het aandeel autoritten die relatief gemakkelijk met een andere vervoerswijze gemaakt konden worden. In totaal is dit bijna een derde van alle verplaatsingen (32%)!

Mensen met slechts één auto in het huishouden werd ook gevraagd of het voor hen mogelijk zou zijn om zonder auto te leven. 27% van de steekproef antwoordde bevestigend. In de wijken binnen de eerste kroon vinden we de meest gemotoriseerde huishoudens die bereid zijn om het zonder auto te doen.

Wat zegt de enquête over de parkeergewoonten?

Naast de indicator voor de vraag naar auto's gaf de enquête ook inzicht in de parkeergewoonten van Brusselaars. 54% van de Brusselse automobilisten parkeert hun auto dagelijks in een straat dicht bij hun woning.

44% van de respondenten die hun auto minstens een paar keer per maand in de buurt van hun woning parkeren, zegt “enige moeite” te hebben om een parkeerplaats te vinden, en 20% zegt “veel moeite” te hebben. Bewoners van het stadscentrum en de binnenwijken hebben in dit opzicht veruit de meeste problemen.

Uit de enquête blijkt ook dat 29% van de Brusselaars die een privéparkeerplaats hebben, hun auto toch nog vaak op straat parkeren! 36% van hen doet dit omdat ze hun garage voor andere doeleinden dan parkeren gebruiken (was, opslag, enz.) en 22% omdat het niet gemakkelijk is om hun auto in hun garage te parkeren.

Elke Van den Brandt, Brussels minister van Mobiliteit: "Deze uitgebreide studie geeft ons een goed inzicht in de verplaatsingsgewoonten van Brusselse automobilisten en hoe we alternatieven voor de auto aantrekkelijker kunnen maken. Het is belangrijk dat de administratie voortdurend in dialoog blijft gaan met de gemeenten, vervoersmaatschappijen en verenigingen. Elke dag maken we samen van Brussel een betere plaats om te leven, te spelen, te ademen en ons vlotter te verplaatsen."

Deze studie maakt deel uit van het evaluatieproces voor het Gewestelijk Mobiliteitsplan

Brussel Mobiliteit heeft een evaluatieproces van het Gewestelijk Mobiliteitsplan opgestart om na te gaan in welke mate de geplande acties vorderen en welke veranderingen zich voordoen, zowel wat betreft mobiliteitspraktijken als andere facetten (verkeersveiligheid, milieu, enz.).

Op basis van deze evaluatie heeft Brussel Mobiliteit een reeks aanbevelingen opgesteld voor de voortzetting van het mobiliteitsbeleid. Deze omvatten

  • de beperkte middelen concentreren op bepaalde grote inrichtingsprojecten (Ninoofsesteenweg, Bergensesteenweg, tramlijn naar Tour & Taxi , enz.) en tegelijk meer kleine, snelle projecten uitvoeren om de verkeersveiligheidsproblemen op te lossen en de toegankelijkheid voor personen met beperkte mobiliteit te verbeteren;
  • de aanpak voor het verbeteren van de mobiliteit in wijken herzien (kleinschaliger werken, het aantal filters met ANPR-camera's verhogen om bepaalde gebruikers toegang te verlenen, enz);
  • een openbare zelfbedieningsfietsverhuurdienst ontwikkelen ter vervanging van Villo! (waarvan de concessie in 2026 afloopt);
  • het gewicht van voertuigen als variabele opnemen in parkeertarieven en in wegen- en verkeersbelastingen, enz.

Op 16 december presenteerde het bestuur deze resultaten en aanbevelingen aan de belangrijkste spelers in de Brusselse instellingen (Gewest, gemeenten), mobiliteitsoperatoren, verenigingen en academische sectoren die bijdragen aan de uitvoering van de acties in het Gewestelijk Mobiliteitsplan.

Steven Fierens

Woordvoerder, Brussel Mobiliteit

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussel Mobiliteit

Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat Brussel Mobiliteit in voor de bepaling van de mobiliteitsstrategieën, de verkeersveiligheid, de projecten voor inrichting, vernieuwing en onderhoud van de openbare ruimte en de gewestwegen, voor de infrastructuur van het openbaar vervoer, de taxi's en de gewestelijke eigendommen.

Brussel Mobiliteit vervult dus essentiële opdrachten voor de verbetering van de levenskwaliteit binnen het gewest en zijn duurzame en harmonieuze ontwikkeling.

Neem contact op met

Sint-Lazarusplein 2 - 1035 Brussel

0800 94 001

mobiliteit@gob.brussels

mobilite-mobiliteit.brussels