Asfalteren gaat weer van start!
Het asfalteringsprogramma 2025 van Brussel Mobiliteit start dit weekend met de vernieuwing van een deel van het wegdek van de Sint-Michielslaan.

Zoals elk voorjaar kunnen zodra de temperaturen stijgen en het minder regent opnieuw grotere weggedeeltes geasfalteerd worden. Voor Brussel Mobiliteit betekent dit de start van het onderhoudsprogramma.
Ook dit jaar wordt 10 miljoen euro uitgetrokken om het asfalteringsprogramma uit te voeren. Daarbij is het de bedoeling om zoveel mogelijk interventies te plannen voor volledige weggedeeltes, eerder dan plaatselijk in te grijpen voor kleinere herstellingen.
Elke Van den Brandt, Brussels minister van Openbare Werken en Mobiliteit: “De openbare weg herstellen, maar ook en vooral verbeteren, daar draait het jaarlijks asfalteringsprogramma om en 2025 vormt geen uitzondering. Veilige en comfortabele wegen en fietspaden in goede staat, zijn de beste manier om ieders veiligheid te garanderen. Dankzij de vele werkuren en -nachten van de arbeiders kunnen we bepaalde zones behandelen om het verkeer in goede banen te leiden. Bedankt aan iedereen die zich inzet om van Brussel een veiligere stad te maken!”
Dit jaar wordt het startschot gegeven op de Sint-Michielslaan. Tussen Boileau en de Eskadronstraat krijgen de rijstroken richting Ter Kameren een nieuwe asfaltlaag.
Nadien volgen, in verschillende weekends en schoolvakanties, onder meer de Bergensesteenweg, Zuidlaan, Jasparlaan, Oudergemlaan, Koninginnelaan, Leuvensesteenweg, Alsembergsesteenweg...
Dimitri Strobbe, Directeur Onderhoud van Brussel Mobiliteit: “De laatste jaren hebben we onze asfalteringswerken echt geoptimaliseerd, niet alleen wat de kwaliteit betreft, maar ook door waar mogelijk kleine verbeteringen aan te brengen om de veiligheid te verbeteren (eilandjes, fietspaden...). Afhankelijk van de beschikbare middelen zullen we proberen het programma van dit jaar te maximaliseren.”
Om na te gaan of asfalteringen goed uitgevoerd worden, versterkt Brussel Mobilitet de controles met
- een controle van het asfalt in de fabriek tijdens de productie (Copro-certificaat),
- een controle tijdens het aanbrengen,
- een controle achteraf via proefboringen om na te gaan of de asfaltlaag optimaal is.
Zodra de precieze data van de asfalteringen bekend zijn, worden de werkzaamheden aangekondigd via informatieborden op de weg, huis-aan-huisberichten, op een specifieke webpagina en via de sociale mediakanalen van Brussel Mobiliteit. Om de verkeershinder te beperken wordt er meestal 's nachts en in het weekend gewerkt.
Het asfalteringsprogramma loopt tot de herfst.
Inge Paemen