Brussel Mobiliteit steunt Brusselse gemeenten voor de inrichting van autoluwe zones.

Een nieuw instrument, het "lokaal mobiliteitscontract", zal de realisatie van autoluwe buurten vereenvoudigen en dit conform de visie "Stad 30" tegen 2021.

Brussel Mobiliteit stelt een reeks maatregelen en financiële steun ter beschikking van de gemeenten om te komen tot een duurzamere en veiligere mobiliteit: financiering van straatmeubilair voor voetgangers en fietsers, fietsmarkeringen, steun voor schoolrijen, begeleiding voor het wegwerken van ongevalgevoelige zones...

Vandaag wordt aan deze reeks terugkerende maatregelen een projectoproep voor lokale mobiliteitscontracten toegevoegd, gericht op autoluwere wijken.

Mobiliteitsminister Elke Van den Brandt :  Verschillende jaren werd over mobiliteit en de inrichting van Brussel overlegd met actoren, bewoners en gebruikers. Dit gaf uiteindelijk aanleiding tot de geboorte van het mobiliteitsplan Good Move. Vorige maand werd dit aan een openbaar onderzoek onderworpen en kreeg het de goedkeuring van bijna 80% van de respondenten. De Brusselaars willen kalmere, groenere en veiligere buurten met minder en tragere auto's. Ze willen dat de openbare ruimte in deze zones meer plaats biedt aan ontmoeting en buurtleven en dat ze met elkaar verbonden worden via vlotte, intermodale assen.

Wat is een autoluwe zone?

In het mobiliteitsplan Good Move gaat het om een zone van 1 tot 2,5 km diameter rond een centraal punt in een buurt. De omtrek van de zone wordt bepaald door structurerende wegen.

Het doel is in deze zones tot rustiger verkeer te komen. Hoe kan dit gerealiseerd worden?

  • de woonkwaliteit, de begaan- en fietsbaarheid en het openbaar vervoer voor de verbinding tussen wijken en de rest van het gewest bevorderen;
  • gemotoriseerd bestemmingsverkeer blijft toegestaan, al is het soms met een kleine omweg;
  • doorgaand verkeer wordt ontmoedigd.

De gemeente Elsene deelt haar recente ervaring...

Het ontwerpcirculatiaplan voor Noord-Elsene werd uitgetekend rond de semi-voetgangerszone van de Elsensesteenweg en heeft deze buurt grondig veranderd, licht mobiliteitsschepen Yves Rouet toe. Oorspronkelijk was het de bedoeling te zorgen voor een vlottere doorstroming van het openbaar vervoer, maar al snel bleek de autoluwe zone een geweldig drijvende kracht voor de commerciële dynamiek. Bepaalde straten in de buurt werden rustiger en er was minder luchtvervuilding en geluidsoverlast. Er kwam ook heel wat vrije openbare ruimte bij in een buurt waaraan die schromelijk ontbrak.
Noord-Elsene autoluwe zone
Noord-Elsene autoluwe zone
Is alles perfect? vervolgt de Elsense schepen. Zeker niet! Hoewel de zone met beperkte toegang rond de Elsensesteenweg al langer dan een jaar bestaat, is het circulatieplan dat ermee gepaard gaat nog maar een maand ingevoerd zonder hinder van werkzaamheden. Eindelijk zullen we de verkeersstromen, de snelheid en de positieve en negatieve gevolgen kunnen evalueren om het plan indien nodig aan te passen. De gemeente Elsene geeft hiervoor een studieopdracht aan een gespecialiseerd bureau en organiseert nauw overleg met bewoners en handelaars.

De lokale mobiliteitscontracten die zullen afgeslopen worden met de gemeenten bevatten twee fases:

  1. een multimodale mobiliteitsstudie die de invoering van de autoluwe zone voorafgaat
  2. de uitvoering van de maatregelen op het terrein
We lanceren nu een eerste oproep voor subsidies aan gemeenten voor de eerste vijf autoluwe zones van het gewest, voegt Elke Van den Brandt eraan toe. Tien jaar lang zullen we elk jaar vijf buurten autoluwer maken. Binnenkort zullen dus 50 wijken kalmer en volledig hertekend zijn rond hun bewoners en gebruikers.

De gemeenten kunnen een of meer dossiers indienen bij Brussel Mobiliteit tot 31 januari 2021.

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussel Mobiliteit

Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat Brussel Mobiliteit in voor de bepaling van de mobiliteitsstrategieën, de verkeersveiligheid, de projecten voor inrichting, vernieuwing en onderhoud van de openbare ruimte en de gewestwegen, voor de infrastructuur van het openbaar vervoer, de taxi's en de gewestelijke eigendommen.

Brussel Mobiliteit vervult dus essentiële opdrachten voor de verbetering van de levenskwaliteit binnen het gewest en zijn duurzame en harmonieuze ontwikkeling.

Neem contact op met

Sint-Lazarusplein 2 - 1035 Brussel

0800 94 001

mobiliteit@gob.brussels

mobilite-mobiliteit.brussels