Brussel Mobiliteit vraagt vergunning voor de definitieve inriching van de Reyerslaan

Doel is om de Reyerslaan om te vormen tot een heuse stadsboulevard met meer ruimte voor voetgangers en fietsers, meer verkeersveiligheid en een kwalitatieve openbare ruimte.

In februari 2023 kreeg Brussel Mobiliteit een stedenbouwkundig attest voor dit project. Om rekening te houden met alle voorwaarden die opgesomd waren in dat attest werden de plannen herzien. De bouwaanvraag van 26 april slaat dus op dezelfde zone: de Auguste Reyerslaan tussen het Meiserplein (niet inbegrepen maar herinriching voorzien in een andere vergunningsaanvraag) en de Vergotesquare (wel inbegrepen).

Het doel is om de huidige voorlopige inrichting te verbeteren door de weg het statuut van een stadsboulevard te geven: een structurerende as met 2x2 rijstroken voor gemotoriseerd verkeer op de hoofdrijweg, een evenwichtige verdeling van de ruimte over alle vervoermiddelen (voetgangers, minder mobiele personen, fietsers, openbaar vervoer) en talrijke veilige oversteekmogelijkheden.

De Brusselse minister van Mobiliteit verklaart dat "we deze legislatuur keihard gewerkt hebben aan de herinrichting van een groot deel van de middenring: de A12, de Lambermontlaan, de Wahislaan, het Meiserplein en de Reyerslaan. Overal was ons doel hetzelfde: deze stedelijke snelwegen conform Good Move omvormen tot stadsboulevards om het autoverkeer te kanaliseren en vlot te laten verlopen (via aangepaste verkeerslichten en kruispunten) en ze tegelijk veiliger te maken voor voetgangers en fietsers. En dan heb ik het nog niet eens over aantrekkelijker openbaar vervoer en de betere levenskwaliteit voor de bewoners. Ik ben trots op deze plannen en op de collectieve intelligentie die geleid heeft tot hun concrete uitwerking: ingenieurs en technici, gemeenten, partners, bewoners, ...

Vrijheid is keuze en de keuze van je verplaatsingswijze (stappen, fietsen, openbaar vervoer, auto...) is afhankelijk van je routes en behoeften. Deze nieuwe boulevards maken al deze keuzes nu mogelijk."

Fietspaden, voetgangerscomfort en veilig oversteken

De bestaande inrichting biedt slechts een klein stuk tweerichtingsfietspad, aan de oostkant van de laan tussen de Roodebeeklaan en het Meiserplein. De voorgestelde fietsvoorzieningen vormen een aanzienlijke verbetering en voldoen aan de status van Reyerslaan als fiets-GEN: fietsers krijgen een ononderbroken, veilige infrastructuur aan weerszijden van de laan, hetzij via lange stukken tweerichtingsfietspad van 3 tot 4 meter breed, hetzij via een fietsstraat (met beperkt verkeer) op de ventweg.

Het project voorziet de twee voetgangerstunnels tussen de oost- en westkant van de laan af te schaffen, omdat ze weinig of niet toegankelijk zijn voor minder mobiele personen en fietsers en een probleem vormen voor de openbare veiligheid. Ze zullen bovengronds vervangen worden door veilige oversteekplaatsen met verkeerslichten. Over de hele Reyerslaan zullen de stoepen verbreed worden en zorgen verhoogde zebrapaden voor meer veiligheid.

Kwalitatieve openbare ruimte

De herinrichting van de openbare ruimte bevestigt de rol van de Reyerslaan in de landschappelijke/ecologische continuïteit tussen het Vergoteplein en het Josaphatpark, wat verder dan het Meiserplein. Tegen het einde van de werkzaamheden, zal 18% van de zone onthard zijn en zullen 76 nieuwe bomen geplant zijn. De middenberm zal opgefleurd worden met struiken en de verbrede zijbermen zullen overvloedig beplant worden met het oog op een goed beheer van het regenwater.

Langs de hele laan komt er nieuwe verlichting, een ideale gelegenheid om na te denken over de integratie van de verlichting in het landschap met een keuze voor meer stedelijke verlichting, in plaats van snelwegverlichting, die de veiligheid waarborgt verzekert.

Coördinatie met andere projecten en werkzaamheden in de buurt

Voor de herinichting van het Meiserplein is het openbaar onderzoek afgerond en kwam de overlegcommissie samen op 25 april. Brussel Mobiliteit wacht op de vergunning om de werkzaamheden te kunnen plannen. Normaal gezien zouden die van start gaan in mei 2025.

Parallel hiermee zal Brussel Mobiliteit in mei ook een vergunning aanvragen voor de herinrichting van de Generaal Wahislaan.

Al deze projecten werden samen bestudeerd en zijn volledig op elkaar afgestemd. Het doel is een volledige gecoördineerde oplossing te bieden voor het volledige traject Reyerslaan - Meiserplein - Wahislaan - Lambermontlaan.

Plan Reyers.pdf

PDF - 6.2 Mb

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussel Mobiliteit

Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat Brussel Mobiliteit in voor de bepaling van de mobiliteitsstrategieën, de verkeersveiligheid, de projecten voor inrichting, vernieuwing en onderhoud van de openbare ruimte en de gewestwegen, voor de infrastructuur van het openbaar vervoer, de taxi's en de gewestelijke eigendommen.

Brussel Mobiliteit vervult dus essentiële opdrachten voor de verbetering van de levenskwaliteit binnen het gewest en zijn duurzame en harmonieuze ontwikkeling.

Neem contact op met

Sint-Lazarusplein 2 - 1035 Brussel

0800 94 001

mobiliteit@gob.brussels

mobilite-mobiliteit.brussels