Brussel wordt binnen 1 jaar een Stad 30 - de kaart wordt uitgetekend!
Vanaf 1 januari 2021 wordt het hele Brussels Gewest een "Stad 30". De maximale snelheid wordt overal 30 km/u, behalve op de hoofdwegen. Brussel Mobiliteit start vandaag het overleg met de gemeenten, de politiezones en de openbaar vervoerbedrijven om de kaart met deze "uitzonderingen" uit te werken.

Aftellen geblazen! Binnen 1 jaar wordt Brussel een gewest waar 30 km/u de regel wordt. Vandaag is al 60% van het wegennet een zone 30, dus 2/3 van het doel is al bereikt. Maar er is nog heel wat werk voor de boeg. Daarom bereidt Brussel Mobiliteit nu deze belangrijke verandering vanaf 1 januari 2021 voor.
De gewestadministratie legt vandaag een voorlopige lijst op tafel met de assen waar de snelheidslimiet van 50 of 70 km/u kan worden behouden. Deze lijst moet worden overlegd met de gemeenten, de politiezones en de mobiliteitspartners (MIVB,...). Een transversale werkgroep wordt opgestart om de signalisatie, de wegmarkeringen, de communicatie/informatie, de handhaving,... te harmoniseren.
Dit jaar verdrievoudigt het Gewest ook de subsidies aan de gemeenten (3 miljoen euro) voor kleinschalige werkzaamheden om de buurten veiliger te maken, en de omvorming tot een Stad 30 te ondersteunen.
Een kaart op tafel
Dit is de kaart die als basis dient voor de gesprekken tussen Brussel Mobiliteit en de gemeenten:
De voorlopige kaart van de structurerende assen
PDF 3.3 MB
Legende
- Wegen die niet zijn aangeduid op de kaart zijn steeds aan 30 km/u
- De tunnels EN de centrale rijwegen van de structurerende assen maken deel uit van de uitzondering van het snelheidsregime: 50 of 70 km/u
- De zijrijwegen van de structurerende assen blijven daarentegen aan 30 km/u
Elke Van den Brandt : « Overdreven snelheid veroorzaakt ongevallen, en maakt de gevolgen ervan altijd erger. Ik verheug me op de totstandkoming van de Stad 30 want dit zal levens redden. De Stad 30 zal ook de gezondheid en de levenskwaliteit van de Brusselaars verhogen doordat er minder lawaai en minder fijn stof zal zijn. We hebben nog veel werk en zullen bijzonder goed moeten samenwerken. De assen die aan 50 of 70 km/u blijven worden besproken met de gemeentes, de politiezones en de MIVB tijdens specifieke operationele ontmoetingen.
Waarom (bijna) overal 30 km/u?
Ieder jaar komen 50 personen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om of geraken ze ernstig verwond, door overdreven snelheid. De hoofddoelstelling van de Stad 30 is dus om de veiligheid van alle weggebruikers te verhogen: die van de fietsers en voetgangers, maar ook die van de bestuurder en de passagiers van de auto. Bij een botsing aan 30 km/u is de gordel erg effectief.
Deze maatregel zal het verkeer ook rustiger maken, zodat er binnen de wijken voorwaarden ontstaan die gunstiger zijn voor de modal shift: op korte afstanden wordt fietsen of stappen zo aantrekkelijker. Last but not least, bij 30 km/u is er minder schade voor het leefmilieu door verkeerslawaai en uitstoot. Brussel gaat met deze maatregel overigens helemaal mee met de tijdsgeest: andere steden zoals Rijsel (88% zone 30), Parijs of Bordeaux (85% in zone 30) gaan vandaag dezelfde richting uit.
Inge Paemen