Bruxelles plante, Brussel plant!

Brussel Mobiliteit lanceert ideeënoproep om Brussel samen met de Brusselaars te vergroenen en te ontharden

Ninoofsepoort © Tom D’haenens
Ninoofsepoort © Tom D’haenens

Met 4.000 ha groen behoort het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tot de groenste steden van Europa. De groene ruimte is echter niet eerlijk verdeeld: de meest centraal gelegen en dichtst bevolkte buurten zijn het meest verhard. Omdat elke vierkante meter telt, lanceert Brussel Mobiliteit een ideeënoproep om de straten en pleinen in het gewest te vergroenen en te ontharden, op aangeven van de Brusselaars zelf. ​

In het licht van de klimaatverandering zijn dringend maatregelen nodig in de strijd tegen de hitte, de droogte en regenwaterpieken in de stad. Bomen en planten brengen natuurlijke verkoeling, meer biodiversiteit en een betere levenskwaliteit en ontharding zorgt voor een betere infiltratie van het regenwater. Daarom plant Brussel Mobiliteit jaarlijks tussen 1.000 en 2.000 bomen en worden duizenden vierkante meter onthard. Toch is nog steeds 40% van de open ruimte verhard, het potentieel voor ontharding en beplanting is dus enorm.

Brussel Mobiliteit wil de Brusselaar graag betrekken bij die oefening via een ideeënoproep. Elke Brusselaar kan een voorstel formuleren om het gewest te vergroenen en te ontharden en zo de openbare ruimte van morgen mee te bedenken.

We willen de Brusselaars betrekken bij onze ambitie om de stad te vergroenen,” verduidelijkt Elke Van den Brandt, Brussels Minister van Openbare Werken en Mobiliteit. “Elke Brusselaar kan een nieuwe groene ruimte voorstellen. We gebruiken plaatselijke kennis en betrokkenheid om snel maatregelen te nemen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Door de projecten al in de zomer en de herfst van 2024 te realiseren, kan de veerkracht van de stad op korte termijn versterkt worden."

Voor Alain Maron, Brussels minister van Leefmilieu,"telt elke vierkante meter. Met een sterke en bloeiende natuur is onze stad beter aangepast aan de klimaatverandering en wordt ze aangenamer om in te leven. Deze oproep om ideeën in te dienen is een uitgelezen kans om onze openbare ruimte te beplanten, vooral op die plaatsen waar de Brusselaars daar het meest behoefte aan hebben. Zo willen we hen een stukje natuur dicht bij huis bieden, voor meer welzijn. Deze nieuwe groene ruimten zullen bijdragen tot de verbetering van de biodiversiteit in het hele Gewest, en dit naast de nieuwe groene ruimten die aangelegd worden zoals het Kleine Zennepark, Max-aan-de-Zenne, enz.".

De ideeënoproep past binnen de verschillende strategische plannen voor Brussel: het gewestelijk mobiliteitsplan Good Move wil de leefomgeving van de Brusselaars verbeteren, het Natuurplan wil het natuurlijk erfgoed beschermen en ontwikkelen en het Waterbeheerplan wil een globaal en geïntegreerd antwoord bieden op de uitdagingen in verband met waterbeheer. De voorgestelde projecten moeten bijdragen tot het verwezenlijken van deze doelstellingen.

Welke ideeën komen in aanmerking?

Dimitri Strobbe Directeur-Diensthoofd Maintain bij Brussel Mobiliteit licht toe welke suggesties in aanmerking komen: “Dankzij de ideeën die we via deze oproep zullen ontvangen, kunnen we onze onthardingsprojecten in de toekomst nog beter inplannen. De mensen kunnen voorstellen doen volgens vijf type-projecten, allemaal courante ingrepen voor ontharding en beplanting."

De selectiecriteria worden verder gedetailleerd in het reglement van de ideeënoproep

1. De aanleg van een stadstuin langs een plein, rond een boom, op de stoep of op een parkeerplaats, al dan niet met straatmeubilair.

Stadstuin: Masuiplein (Schaarbeek)
Stadstuin: Masuiplein (Schaarbeek)

2. De aanleg of het versterken van een groen netwerk langs een wandel- of fietspad om dat meteen ook veiliger en aangenamer te maken.

Groen Netwerk: Groendreef (Brussel)
Groen Netwerk: Groendreef (Brussel)

3. De wegbekleding van een straat, stoep of parkeerplaats of een gevel vergroenen of de kwaliteit van de bestaande planten verbeteren.

Bestrating: Industrielaan (Anderlecht)
Bestrating: Industrielaan (Anderlecht)

4. De aanleg van een regentuin.

Regentuin: Auguste Lumièrestraat (Vorst)
Regentuin: Auguste Lumièrestraat (Vorst)

5. Diervriendelijke elementen zoals nestkastjes, voederstroken of doorgangen plaatsen.

Ecologische verbinding voor eekhoorns: Tentoonstellingslaan (Jette)
Ecologische verbinding voor eekhoorns: Tentoonstellingslaan (Jette)

Om geselecteerd te worden, dienen de projecten aan een aantal voorwaarden te voldoen. “We willen de voorstellen ook daadwerkelijk uitvoeren. Daarom mogen ze de verkeersveiligheid en de zichtbaarheid niet in het gedrang brengen en mogen ze geen hinder veroorzaken voor minder mobiele personen,” licht Sofie Walschap, projectverantwoordelijke binnen Brussel Mobiliteit toe. “We zoeken ook alleen maar ideeën voor openbare ruimte, niet voor privépercelen en geven de voorkeur aan voorstellen die een nieuw gebruik van de ruimte bevorderen.

Tijdlijn

Voorstellen kunnen ingestuurd worden tot 29 februari 2024. In maart en april worden alle ideeën getoetst aan de selectiecriteria zodat de jury in mei een selectie kan maken. Vanaf de zomer zal dan werk gemaakt worden van de uitvoering.

Inge Paemen

Woordvoerder

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussel Mobiliteit

Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat Brussel Mobiliteit in voor de bepaling van de mobiliteitsstrategieën, de verkeersveiligheid, de projecten voor inrichting, vernieuwing en onderhoud van de openbare ruimte en de gewestwegen, voor de infrastructuur van het openbaar vervoer, de taxi's en de gewestelijke eigendommen.

Brussel Mobiliteit vervult dus essentiële opdrachten voor de verbetering van de levenskwaliteit binnen het gewest en zijn duurzame en harmonieuze ontwikkeling.

Neem contact op met

Sint-Lazarusplein 2 - 1035 Brussel

0800 94 001

[email protected]

mobilite-mobiliteit.brussels