COVID 19 - Brussel Mobiliteit past de afstelling van haar verkeerslichten aan

Tijdens deze uitzonderlijke periode is het verkeer op de grote Brusselse verkeersassen gedaald met 55 tot 75% naargelang de plaats. Brussel Mobiliteit heeft dus de afstelling van de verkeerslichten op een honderdtal kruispunten aangepast om de verkeersveiligheid en de vlotheid te verbeteren voor alle weggebruikers.

Brussel Mobiliteit beheert dagelijks 500 kruispunten met verkeerslichten. We beheren die op afstand via de centrale, of ter plaatse, en passen permanent de fasering aan in functie van de situatie (bouwplaatsen, groene golven, voorrang voor openbaar vervoer) en van het moment van de dag (dal- of piekuren). ​
​ ​
Om beter afgestemd te zijn op het verkeer tijdens deze uitzonderlijke situatie, heeft Brussel Mobiliteit 2 maatregelen genomen om de mobiliteit en de verkeersveiligheid te verbeteren:

  • kortere cycli instellen op een hondertal kruispunten, rekening houdend met de lagere verkeersdrukte > minder wachten en meer vlotheid voor alle weggebruikers (voetgangers, fietsers, auto's). Een voorbeeld: voetgangers die de Belliardstraat willen oversteken moeten 40 seconden minder lang wachten.
  • automatisch groen voor voetgangers en fietsers, daar waar normaal een knopje moest worden ingedrukt. Deze weggebruikers kunnen nu dus groen krijgen zonder de knop te moeten aanraken. We passen deze maatregel toe op alle kruispunten waar dit mogelijk is. Het betreft niet de oversteekplaatsen met verkeerslichten buiten kruispunten.
Elke Van den Brandt, Brussels Minister van Mobiliteit : "Fietsen en wandelen zijn bij uitstek de beste manier voor een noodzakelijke verplaatsing. Om te zorgen dat ook zij voldoende afstand kunnen houden, herprogrammeren we de verkeerslichten. Fietsers en wandelaars hebben vanaf nu langer en vaker groen, zodat er geen opstoppingen ontstaan aan de lichten."

Brussel Mobiliteit zorgt er bovendien voor dat hulpdiensten voorrang krijgen op tal van cruciale kruispunten van de hoofdstad.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussel Mobiliteit

Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat Brussel Mobiliteit in voor de bepaling van de mobiliteitsstrategieën, de verkeersveiligheid, de projecten voor inrichting, vernieuwing en onderhoud van de openbare ruimte en de gewestwegen, voor de infrastructuur van het openbaar vervoer, de taxi's en de gewestelijke eigendommen.

Brussel Mobiliteit vervult dus essentiële opdrachten voor de verbetering van de levenskwaliteit binnen het gewest en zijn duurzame en harmonieuze ontwikkeling.

Neem contact op met

Sint-Lazarusplein 2 - 1035 Brussel

0800 94 001

mobiliteit@gob.brussels

mobilite-mobiliteit.brussels