Drie kunstwerken voor het vernieuwde metrostation "Centraal Station”
Metrostation Centraal Station ondergaat momenteel een grondige opknapbeurt en wordt verfraaid met 3 nieuwe kunstwerken. De kunstenaars werden zopas gekozen!
De renovatie van metrostation Centraal Station vorderen goed. De laatste fase begon een paar weken geleden en zal naar schatting 16 maanden duren. Doel is dit station, een van de eerste van het metronet, uit te breiden en te renoveren.
Ondanks de centrale ligging in het hart van de stad, is Centraal Station een van de weinige stations van het Brusselse metronet zonder kunstwerken. Daarom heeft Brussel Mobiliteit, in samenwerking met de MIVB en architectenbureau Van Campenhout, de uitbreiding van het station aangegrepen om verschillende ruimtes ter beschikking te stellen van kunstenaars:
- de inkomhal en de gangen op niveau -1 en -2
- de binnentoegangen (trappen)
- de perrons
De Brusselse Minister van Mobiliteit : "Iedere dag zijn er tienduizenden mensen die elkaar kruisen, ontmoeten en laten vervoeren in onze metro's. De metrostations van onze hoofdstad zijn eigenlijk één groot museum, voor iedereen toegankelijk. Dankzij deze renovatie en deze drie kunstenaars wordt het Centraal Station, één van de drukstbezochte stations van Brussel en van ons land, nog aangenamer en persoonlijker. Iedereen welkom!"
De Artistieke Commissie van Brussel Mobiliteit selecteerde in totaal 27 Belgische kunstenaars en kunstenaars die in België wonen. Deze commissie bestaat uit deskundigen op het gebied van kunst, architectuur, stedenbouw en sociologie. Aan 12 van de geselecteerde 27 kunstenaars werd gevraagd om een gedetailleerde schets te bezorgen, samen met een toelichting over hoe hun werk in de ruimtes gepresenteerd zou worden.
Uiteindelijk werden 2 kunstenaars en 1 collectief gekozen. Half juni beginnen ze met aan het voorontwerp, in 2025 worden de projecten afgerond en in 2026 en 2027 zullen ze gerealiseerd worden.
De drie laureaten
Het collectief "The Mental Masonry Lab", dat bestaat uit Mira Sanders, Cédric Noël en Jolien de Nijs, stelt het kunstwerk The Cloud voor.
The Cloud krijgt de vorm van een muurtekening die de diversiteit en het karakter van de 19 gemeenten van het Brussels Gewest weergeeft. Hiervoor zullen de kunstenaars een visuele atlas ontwikkelen met stedelijke materialen, overblijfselen uit de geschiedenis, natuurlijke elementen en hedendaagse fantasie. In de veelheid van gecombineerde elementen herken je een straathoek, het silhouet van een kat, het detail van een gevel, ...
Dit project vindt zijn oorsprong in het kunstcollectief The Mental Masonry Lab (TMML), opgericht door Mira Sanders & Cédric Noël in 2014, tijdens een verblijf in het Zentrum für Kunst und Urbanistik (ZK/U) in Berlijn. TMML is een open artistiek laboratorium gericht op het stimuleren van de verbeelding en het betrekken van het publiek door middel van acties, workshops en tentoonstellingen. |
Isabelle Arthuis: "Voor Centraal Station is het de bedoeling om fotografie op een specifieke manier tentoon te stellen in de openbare ruimte, om de blik te leiden en te sturen, om te spelen met de werkelijkheid, het heden en het verleden, om het uiterlijk en het innerlijke, de kunst en het dagelijkse met elkaar te vermengen.”
De foto's worden ingekaderd in oude communicatiedragers van de MIVB en zullen details van schilderijen, beeldhouwwerken en architecturale elementen uit het Brusselse culturele erfgoed tonen. Het is de bedoeling om een dynamisch ritme te creëren dat de gebruikers zal begeleiden en onderdompelen in een museumachtige ervaring en hen zal aanzetten om hun cultureel erfgoed te herontdekken.
Isabelle Arthuis werd in 1969 geboren in Mans. Ze brengt haar tijd door in België en in Frankrijk, in het bijzonder in Belle-Île-en-Mer. Daar baat ze sinds 2012 een kunstenaarsresidentie uit en organiseert ze culturele evenementen. Haar foto's, films, visuele instrumenten en collectieve projecten worden internationaal gepresenteerd in tentoonstellingen, festivals en openbare ruimtes. |
Hans Op de Beeck zal de muren op de perrons van vloer tot plafond bedekken met grote zwart-wit aquarellen. De reizigers die wachten op de metro komen terecht in een levensgroot sprookjesachtig prentenboek, met landschappen, interieurs en raadselachtige fantasiefiguren. Het werk nodigt de metroreizigers uit om even weg te dromen en een mentale adempauze te nemen: "De uitdaging is om de uitvoering van dit project zo meeslepend mogelijk te houden, zodat de beelden voor iedereen een échte ervaring worden", legt de kunstenaar uit.
Hans Op de Beeck, geboren in Turnhout in 1969, woont en werkt in Brussel en heeft al zo'n twintig jaar een internationale carrière. Zijn werk bestaat uit sculpturen, installaties, video's, foto's, animatiefilms, tekeningen, schilderijen en teksten. |
Inge Paemen