Drop off-zones om elektrische steps correct te stallen
Vanochtend werd een eerste zogenaamde drop off-zone gemarkeerd aan het station van Etterbeek. Brussel Mobiliteit wil deze zones veralgemenen om gebruikers van steps en andere deelvoertuigen ertoe aan te zetten hun vervoermiddel correct te parkeren.
Met een vloot van 4.500 voertuigen beschikt Brussel over een ruim micromobiliteitsaanbod, of het nu gaat om steps, elektrische fietsen of scooters. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest volgt deze sector op de voet en begeleidt de aanbieders die in Brussel actief zijn.
Elke Van den Brandt, Minister van Mobiliteit en Openbare Werken: "Micromobiliteit biedt een antwoord op de specifieke behoefte voor de 'laatste kilometer'; de gemakkelijke en snelle verbinding tussen woon- of werkplaats en een groter mobiliteitsknooppunt zoals metro, tram of trein. Wanneer ze goed georganiseerd is, vormt micromobiliteit een efficiënte begeleiding van de modal shift. Het is wel cruciaal ervoor te zorgen dat micromobiliteitsvoertuigen goed kunnen samenleven met de andere gebruikers van de openbare ruimte."
Een aantal maanden terug bepaalde Brussel Mobiliteit al zones waar het verboden is om een step 'achter te laten' (winkelstraten, de Unescozone van historisch stadscentrum, parken) en dit in overleg met verschillende mobiliteitsactoren.
De NMBS is ook overtuigd van de troeven van deze intermodaliteit maar stelde vast dat heel wat mensen hun step 'lieten slingeren' in de stationsomgeving. Dit versperde soms de toegang tot het station, maar beperkte ook de mobiliteit van slechtzienden die op hun traject op een hindernis botsten.
Christos Doulkeridis, burgemeester van Elsene: "Het is essentieel om de evolutie van nieuwe verplaatsingsmiddelen te begeleiden en te omkaderen zodat hun ontwikkeling gepaard kan gaan met respect voor de andere gebruikers van de openbare ruimte, in het bijzonder voor de zwakste en minst mobiele personen."
Op dinsdag 29 september 2020 begon het markeren van zones expliciet bestemd voor het stallen van deelvoertuigen uit de vrije vloot: de zogenaamde "drop off-zones". Het ontwerp werd goedgekeurd door de vier openbaar vervoermaatschappijen (MIVB, NMBS, De Lijn en TEC). Zo krijgt de eindgebruiker een eenvormig beeld in het hele land, niet onbelangrijk met het oog op de eventuele inplanting op andere plaatsen.
Brussel Mobiliteit zorgt in eerste instantie voor de markering van 20 specifieke zones rond 11 mobiliteitsknooppunten, hoofdzakelijk in de buurt van een station:
- Station Brussel-Noord
- Station Brussel-Centraal
- Station Brussel-Zuid
- Station Brussel-Schuman
- Station Brussel-Luxemburg
- Delta
- Weststation
- Simonis
- Station van Etterbeek
- Louizaplein
- Stefaniaplein
Deze drop off-zones zullen niet alleen nuttig zijn voor wie een step wil achterlaten, maar ook voor reizigers die hun trein-, bus-, tram- of metrorit willen verderzetten omdat onmiddellijk duidelijk wordt waar het aanbod te vinden is.
Martin Lefrancq, Smart Mobility-coördinator bij Brussel Mobiliteit: "Dankzij ons platform voor het beheer van gegeolokaliseerde gegevens van de operatoren, kunnen we het gebruik van de drop off-zones volgen en bepalen of ze hun rol vervullen. We zullen deze informatie ook gebruiken voor een betere ontwikkling van de toekomstige drop off-zones."
Afhankelijk van het succes van deze drop off-zones en de evolutie van de vraag naar micromobiliteitsdiensten, zullen andere plaatsen volgen.
Inge Paemen