Een Brussels actieplan "0 doden en zwaargewonden"

Gemeenten, politiezones, mobiliteitoperatoren, burgerverenigingen, militantengroepen, wijkcomités: ze waren talrijk aanwezig op de Staten-generaal voor de Verkeersveiligheid die vandaag werd georganiseerd door Brussel Mobiliteit. Het was de gelegenheid om alle actoren te verenigen rond de doelstelling om van Brussel tegen 2030 een stad te maken met 0 doden en zwaargewonden.

Brussel Mobiliteit organiseert vandaag de lancering van de nieuwe Staten-generaal voor de Verkeersveiligheid, het startpunt voor de totstandkoming van het gewestelijk actieplan 2021-2030.

Naar aanleiding van het actieplan 2011-2020 werd al een en ander gerealiseerd: specifieke aanleg van wegen, voetgangersbrevet in de scholen, gerichte communicatie naar uitgaansgelegenheden, plaatsing van flitspalen aan verkeerslichten... maar dit is verre van voldoende. In 2018 telde Brussel nog 4532 verkeersslachtoffers waarvan 21 doden en 177 zwaargewonden. Dat zijn zware cijfers. Zowel voetgangers, autobestuurders als fietsers zijn hierbij betrokken. Met een bredere politieke steun, dankzij de druk en acties van burgers, zet Brussel Mobiliteit vandaag een grote stap voorwaarts. Verkeersveiligheid wordt topprioriteit nr 1.

Minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Verkeersveiligheid Elke Van den Brandt: "Verkeersveiligheid was in Brussel nog nooit zo belangrijk als vandaag. In twee jaar tijd zijn de geesten meer gerijpt dan in de twintig jaren ervoor, dankzij gewone Brusselaars en actiegroepen. Ik ben blij dat ons regeerakkoord uitdrukkelijk spreekt van Vision Zero, omdat het geen vrijblijvendheid meer toelaat. Geen uitstel. Ik ben ook blij dat ik dat kan zeggen, niet enkel als Minister van Verkeersveiligheid, maar ook van Mobiliteit en Openbare werken. Verkeersveiligheid is geen stiefzus van die twee andere: ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We zetten alles in het werk om de Brusselse straten veiliger te maken voor iedereen.”

Alle aanwezige actoren mobiliseren zich rond een gemeenschappelijk doel: naar 0 doden en zwaargewonden tegen 2030.

Hoe? Door deze legislatuur een oplossing te bieden voor alle zones waar veel ongevallen voorkomen en door samen te werken op verschillende assen: snelheid, oversteekplaatsen voor voetgangers, motorfietsen, gordeldracht (vooral kinderen), strijd tegen rijden onder invloed,...

Natuurlijk zal voorrang gegeven worden aan de as "snelheid", met de overgang naar een "Stad 30". Eveneens te onderstrepen: de verhoging van de subsidies aan de partners, of het nu gaat over de politiezones voor meer controle en bestraffing (fietsbrigades, aankoop materiaal) of de gemeenten (verdrievoudigde budgetten in 2020) om de infrastructuur te beveiligen.

Inge Paemen

Woordvoerder

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussel Mobiliteit

Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat Brussel Mobiliteit in voor de bepaling van de mobiliteitsstrategieën, de verkeersveiligheid, de projecten voor inrichting, vernieuwing en onderhoud van de openbare ruimte en de gewestwegen, voor de infrastructuur van het openbaar vervoer, de taxi's en de gewestelijke eigendommen.

Brussel Mobiliteit vervult dus essentiële opdrachten voor de verbetering van de levenskwaliteit binnen het gewest en zijn duurzame en harmonieuze ontwikkeling.

Neem contact op met

Sint-Lazarusplein 2 - 1035 Brussel

0800 94 001

[email protected]

mobilite-mobiliteit.brussels