Een nieuw gezicht voor de Bareel van Sint-Gillis en de Parklaan

Vanaf 24 september loopt het openbaar onderzoek voor de herinrichting door Brussel Mobiliteit van de hele Parklaan: vanaf het park van Vorst tot en met de Bareel van Sint-Gillis - het bekende stedelijke verkeersknooppunt.

De belangrijkste doelen van het project zijn het verbeteren van de verkeersveiligheid voor alle gebruikers, rustiger autoverkeer, een betere kwaliteit van de openbare ruimte, efficiënte regenwaterbeheersystemen (om de afvoer van regenwater naar de vallei te vertragen) en het maximaliseren van de biodiversiteit.

Elke Van den Brandt, Brussels Minister van Mobiliteit : "Deze herinrichting is van belang in verband met het autoluw maken van de wijk. Ze zal sneller openbaar vervoer mogelijk maken, veiligere routes voor fietsers en voetgangers en een vlottere verkeersdoorstroming voor het lokale verkeer dankzij maatregelen om het doorgaand verkeer te verminderen. Sint-Gillis en Vorst zullen hun karakter als gemeenten op mensenmaat versterken, met voldoende ruimte voor de bewoners om elkaar te ontmoeten en van het leven te genieten. Dit is een uitstekende samenwerking tussen het Gewest en de gemeente. Het project is ook voorbeeldig op het gebied van regenwaterbeheer en biodiversiteit. De bewoners van het dichtbevolkte gebied rond de Bareel en de Parklaan zullen binnenkort profiteren van een groene verbinding die hen rechtstreeks naar het Park van Vorst zal leiden."

De Bareel van Sint-Gillis is momenteel een zwart punt wat betreft verkeersveiligheid. Net zoals de Parklaan bevindt ze zich middenin een wijk die autoluw zal worden volgens het Gewestelijk Mobiliteitsplan Good Move.

Het gemeentebestuur van Sint-Gillis : "De Parklaan en de Bareel zullen een volledige metamorfose ondergaan dankzij het stadsvernieuwingscontract 'Park-Koning' voor de Parklaan en dankzij Brussel Mobiliteit voor de Bareel, een zwart punt in Sint-Gillis. Dit project is een eerste concrete stap in de richting van een Bareel met verschillende eenrichtingsverkeerlussen om het doorgaand verkeer door Sint-Gillis te verminderen, ​ het verkeer van voetgangers, fietsers, trams, bussen en auto's te vergemakkelijken en de levenskwaliteit in de wijken te verbeteren. Het is ook een voorbeeldproject op het gebied van waterzuivering en beplanting. Het maakt deel uit van het nieuwe verkeersplan voor Sint-Gillis, waarover de bewoners de komende weken uitgebreid zullen worden geraadpleegd," leggen Burgemeester Jean Spinette, Schepen van Mobiliteit Catherine Morenville en Schepen van Duurzame Wijkcontracten Willem Stevens uit.

Het bekende kruispunt de Bareel van Sint-Gillis wordt volledig heringericht: de tramsporen doorkruisen voortaan het kruispunt doorheen het midden. Het standbeeld van de Waterdraagster wordt lichtjes verplaatst naar de kruising van de assen van de Waterlosesteenweg, de Munthofstraat en de Théodore Verhaegenstraat. De trottoirs worden verbreed en de breedte van de rijweg wordt beperkt zodat er geen twee auto's naast elkaar kunnen rijden (momenteel een van de belangrijkste oorzaken van ongelukken op dit kruispunt). Waar mogelijk zal groen worden aangebracht. De verbeteringen zullen het rotondekarakter van de Bareel versterken en het voorrangssysteem voor automobilisten verduidelijken! ​ De hele rotonde zal rustiger worden en het openbaar vervoer zal vlotter kunnen doorstromen dankzij het eenrichtingsverkeer op de Waterlosesteenweg, de Munthofstraat en de Parklaan.

De Parklaan krijgt een volledige metamorfose, met twee nieuwe bomenrijen langs de trottoirs. Deze zullen het landschappelijke karakter van de laan en de verbinding met het Park van Vorst versterken. Er zullen regentuinen worden aangelegd om het afvloeiend water beter te laten doordringen en er zal bijzondere aandacht worden besteed aan de biodiversiteit door de gewassen te diversifiëren.

"De heraanleg van deze emblematische laan op de grens tussen onze twee gemeenten is volledig in lijn met het klimaatplan van de gemeente Vorst: herverdeling van de openbare ruimte om het comfort en de veiligheid van voetgangers en fietsers te verhogen, meer bomen om af te koelen op warme dagen, en we kijken uit naar een vernieuwde ingang van een opgeknapt Park van Vorst" zeggen Burgemeester Mariam El Hamidine, Schepen van Mobiliteit Esmeralda Van den Bosch en Schepen van Revitalisatie van de wijken Charles Spapens, namens de gemeente Vorst.

Fietsers worden beschermd op aparte fietspaden op de gevaarlijkste stukken (bergop tussen Rochefort en de Clémentinelaan, in de flessenhals bij het naderen van de Bareel, bergaf bij het naderen van Rochefort) en delen de rijbaan met auto's op de rest van de laan, die als "fietsstraat" ingericht wordt.

De flessenhals van de Parklaan zal eenrichtingsverkeer worden tussen de Bareel en de Wipstraat (richting Rochefort). Hierdoor, en door het verplaatsen van de huidige tramhaltes, kunnen de trottoirs breder worden en een fietspad aangelegd.

In het kader van het project worden de openbaar vervoerhaltes heringericht voor een betere toegankelijkheid. Alle tramsporen, die vandaag versleten zijn, zullen worden vervangen door de MIVB. Zo profiteren de reizigers én omwonenden van een beter comfort.

In de praktijk

Het project is in openbaar onderzoek van 24 september tot 23 oktober. Gedetailleerde plannen zijn te bekijken op de website openpermit.brussels. Op 11 oktober om 18u vindt een infoavond plaats voor de bewoners in de school Les Filles de Marie.

Andere raadplegingsvergaderingen zullen worden georganiseerd door de Gemeente in de loop van de maanden oktober en november over het nieuwe autoluwe wijkcontract, waarvan dit project deel uitmaakt.

Steven Fierens

Woordvoerder, Brussel Mobiliteit

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussel Mobiliteit

Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat Brussel Mobiliteit in voor de bepaling van de mobiliteitsstrategieën, de verkeersveiligheid, de projecten voor inrichting, vernieuwing en onderhoud van de openbare ruimte en de gewestwegen, voor de infrastructuur van het openbaar vervoer, de taxi's en de gewestelijke eigendommen.

Brussel Mobiliteit vervult dus essentiële opdrachten voor de verbetering van de levenskwaliteit binnen het gewest en zijn duurzame en harmonieuze ontwikkeling.

Neem contact op met

Sint-Lazarusplein 2 - 1035 Brussel

0800 94 001

mobiliteit@gob.brussels

mobilite-mobiliteit.brussels