Een vernieuwde Tervurenlaan met een vereenvoudigd Montgomeryplein

Na een uitgebreid consultatieproces heeft Brussel Mobiliteit zopas een vergunning aangevraagd voor de heraanleg van de Tervurenlaan tussen het Jubelpark en de Leopold II-square. Dit omvat ook de herinrichting van twee belangrijke Brusselse mobiliteitsknopen: Merode en Montgomery.

Met deze vergunningsaanvraag wil Brussel Mobilteit de Tervurenlaan tot de Leopold II-square (niet inbegrepen) omvormen tot een stadsboulevard en het kruispunt aan Merode en het Montgomeryplein vereenvoudigen. Doel is het verkeer voor alle weggebruikers veiliger te maken en voetgangers en fietsers aan te moedigen deze as te gebruiken.

Elke Van den Brandt, Brussels minister van Mobiliteit: "Democratische processen nemen soms tijd in beslag en ik ben zeer blij dat de plannen om een van de mooiste lanen van Brussel - wat de Tervurenlaan en Montgomery zeker zijn - om te vormen nu ingediend zijn. Het wordt tijd dat alle weggebruikers en bewoners een veel groenere en aangenamere laan krijgen om in te leven, een laan die gemakkelijker over te steken is en veiliger voor fietsers, zonder dat er iets verandert aan de autofuncties van de weg. Een moedig compromis voor alle partijen."

"De heraanleg van de Tervurenlaan tot een stadsboulevard met twee eenrichtingsfietspaden, rustige ventwegen voor de bewoners en een groot groenproject met het planten van bijna 80 bomen is een project dat Etterbeek al bijna vijf jaar verdedigt," voegt Vincent De Wolf, burgemeester van Etterbeek daaraan toe. "We zijn blij dat het Gewest dit project heeft omarmd en het in september voor het eerst heeft voorgesteld aan bijna 400 inwoners. Nu is het tijd voor een openbaar onderzoek dat de gelegenheid zal ​ bieden om de contouren van het project te verfijnen. Zo zal er een antwoord moeten komen op de terechte vragen van de omwonenden die een aantal in september gevraagde wijzigingen verwachten".

Tervurenlaan als stadsboulevard

De herinrichting van de Tervurenlaan heeft tot doel de zones voor de verschillende verplaatsingswijzen duidelijker te maken en de conflicten te verminderen, vooral die tussen voetgangers en fietsers. Vandaag delenze een ruimte die niet meer aan de vraag voldoet gezien de sterke toename van het aantal actieve weggebruikers op deze route. Daarom worden twee eenrichtingsfietspaden aangelegd, aan weerszijden van de weg langs de bestaande bomenrijen.

De Tervurenlaan wordt ook groener door tussen de 2 x 2 rijstroken een middenberm met bomen toe te voegen. Twee extra bomenrijen zullen het groene karakter en het historische perspectief naar de triomfboog van het Jubelpark accentueren. Dit betekent een winst van 79 bomen en bijna één hectare extra groene ruimte.

Het project behoudt 98%van de parkeerplaatsen.

Het nieuw wegprofiel van de Tervurenlaan
Het nieuw wegprofiel van de Tervurenlaan

Het project omvat drie extra oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers, beveiligd met verkeerslichten. De Tervurenlaan wordt zo gemakkelijk oversteekbaar en een verbinding tussen de verschillende wijken.

Op de ventwegen verandert de rijrichting om doorgaand verkeer, dat er tijdens de spits gebruik van maakt, te ontmoedigen en de wijken vlot bereikbaar te houden voor de buurtbewoners.

Kruispunt met verkeerslichten aan Merode

Het project vormt het rondpunt aan de Tervuursepoort om tot een kruispunt met verkeerslichten. Zo kunnen de verkeersstromen aan het naburige kruispunt Tongerenstraat/Ketenlaan dynamisch beheerd worden.

Dit zal ook leiden tot een reorganisatie van het busverkeer. De in de jaren 2000 verwijderde zuidelijke ventweg (kant Etterbeek) wordt teruggebracht en fietsers en voetgangers die vandaag ruimte moeten delen worden van elkaar gescheiden. Hierdoor zullen de bussen weer zonder conflicten de ventweg kunnen oprijden.

Montgomey wordt veiliger

Het project voorziet ook een beperking van het aantal rijstroken bij de op- en afritten en op de Montgomery-rotonde.

Wat verandert er concreet?

In het midden wordt de fontein behouden en gerestaureerd. Het centrale grasveld wordt iets kleiner, ten voordele van bijkomend groen rond de rotonde. ​ ​

Sinds het voorjaar van 2022 wordt een opstelling met drie rijstroken met succes getest. Deze situatie wordt dan ook behouden.

Een dicht beplante bufferzone, die ook regenwater kan opvangen, scheidt de autorijstroken van de voetgangerszones en de rijstrook voor fietsers. De verschillende delen van de rotonde worden hierdoor veel vlotter bereikbaar voor voetgangers, met een tijdswinst van 20%. ​ ​

Rond het plein komen geïntegreerde ontmoetings- en ontspanningszones met zitbanken, bloemperken, enz.

Inge Paemen

Woordvoerder

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussel Mobiliteit

Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat Brussel Mobiliteit in voor de bepaling van de mobiliteitsstrategieën, de verkeersveiligheid, de projecten voor inrichting, vernieuwing en onderhoud van de openbare ruimte en de gewestwegen, voor de infrastructuur van het openbaar vervoer, de taxi's en de gewestelijke eigendommen.

Brussel Mobiliteit vervult dus essentiële opdrachten voor de verbetering van de levenskwaliteit binnen het gewest en zijn duurzame en harmonieuze ontwikkeling.

Neem contact op met

Sint-Lazarusplein 2 - 1035 Brussel

0800 94 001

[email protected]

mobilite-mobiliteit.brussels