Eerste Gemeentelijk Verkeersveiligheidsplan goedgekeurd in Brussel!

Met de steun van Brussel Mobiliteit stelt de gemeente Elsene als eerste haar gemeentelijk verkeersveiligheidplan voor, in lijn met het gewestelijk plan dat in 2021 werd goedgekeurd. Andere gemeenten volgen... Wat staat er in die plannen?

In december 2021 keurde Brussel het Gewestelijk actieplan voor verkeersveiligheid 2021-2030 goed. Dit plan bestaat uit zes actiepijlers. Voor elk daarvan werden al concrete maatregelen genomen: oprichting van een aankoopcentrale voor flitspalen, aanpak van risicozones voor ongevallen, educatief aanbod " Safe to School " voor scholen, enz.

Voor het welslagen van dit gewestelijke plan was het essentieel dat het ook op lokaal niveau zou worden uitgevoerd. De lokale besturen werden daarom uitgenodigd om hun eigen lokale actieplannen voor verkeersveiligheid op te stellen.

Brussel Mobiliteit heeft overigens subsidies voorzien voor gemeenten om vanaf januari 2023 de aanwerving van een verkeersveiligheidscoördinator in elke kandidaat-gemeente mogelijk te maken, die het gemeentelijk plan tot een goed einde moet brengen.

Deze aanpak werpt nu vruchten af: Elsene heeft zopas de laatste hand gelegd aan haar plan en het laten goedkeuren door het College. Ook de gemeente Etterbeek is bijna rond met haar gemeenteplan. In Sint-Lambrechts-Woluwe, Molenbeek, Sint-Gillis, Anderlecht en Brussel-Stad zijn de voorbereidingen in volle gang!

De Brusselse minister van Mobiliteit: "Veilige straten zijn geen kwestie van toeval, maar een politieke keuze. Al bijna 5 jaar werken we samen met Brussel Mobiliteit, de Politiezones en de gemeenten, dag na dag, om onze straten veel veiliger te maken. Ons doel: nul doden en ernstig gewonden in onze straten. Om deze Vision Zero in het hele gewest te bereiken, is er werk aan de winkel in elke straat in elke gemeente. Daarom ben ik bijzonder blij dat Elsene een Gemeentelijk Verkeersveiligheidsplan heeft aangenomen. Hartelijk dank aan de burgemeester en schepenen van Elsene. Dit plan is inderdaad het eerste gemeentelijke plan, maar zeker niet het laatste."

Brussel Mobiliteit werkt samen met Brulocalis aan de ontwikkeling van het netwerk van verkeersveiligheidscoördinatoren in de gemeenten. Dit jaar zullen deze coördinatoren een opleiding volgen die wordt aangeboden door de gewestelijke overheidsdienst, zowel om hun theoretische kennis over verkeersveiligheid te vergroten als om hun beheersing van specifieke Brusselse thema's te verbeteren.

Welke maatregelen staan er in het plan van Elsene?

Voor de gemeente Elsene leggen de Burgemeester en de Schepen voor Mobiliteit en Openbare Werken de aanpak uit: "We moeten nadenken over een stad voor iedereen. Het ontwerp en de inrichting van wegen, trottoirs, voetgangersoversteekplaatsen, fietspaden en kruispunten hebben een directe impact op de verkeersveiligheid. Goed ontworpen infrastructuur op basis van intelligent delen van de beschikbare plaats vermindert het aantal ongevallen. De eerste maatregel in het plan is het verbeteren van de coördinatie, via een stuurgroep, tussen de verschillende diensten die verantwoordelijk zijn: mobiliteitsdiensten, politie en openbare werken."

Het gemeentelijke plan inventariseert de huidige situatie in de gemeente op het gebied van snelheidsovertredingen en ongevallen, en ontwikkelt een strategie met een actieplan dat gebaseerd is op dat van het gewestelijke plan. Dit zijn er slechts enkele van:

  • Werken aan de infrastructuur: 100% van de schoolomgevingen veilig maken en de mogelijkheid bestuderen om "schoolstraten" te ontwikkelen; zichtbaarheidsobstakels op 5 meter voor alle voetgangersoversteekplaatsen verwijderen;
  • Een debat op gang brengen over mogelijke gemeentelijke maatregelen om de trend naar grotere en bredere voertuigen om te buigen.
  • Snelheidscontroles intensiveren, met name door het beheer van ​ weergaveapparaten te versterken en de buurtbewoners te betrekken bij de keuze van de controlepunten.
  • Bewustmakingscampagnes uitvoeren om de kennis van de verkeersregels te verbeteren, met name met betrekking tot nieuwe vervoermiddelen of minder bekende borden/statuten (B22/B23, fietsstraat).
Herinrichting van het kruispunt Stocq-Greyson-Schepenen en buurtplein (2022) met de steun van gewestelijke subsidies
Herinrichting van het kruispunt Stocq-Greyson-Schepenen en buurtplein (2022) met de steun van gewestelijke subsidies

"Het plan is onderverdeeld in 24 concrete acties gericht op het bestuur, het verzamelen van statistieken, bewustmaking, verbeteringen aan weginfrastructuur en controle. Bijvoorbeeld: het veiliger maken van de schoolomgevingen, wat vrij gangbaar is, maar ook de hele route naar de school, bijzondere aandacht besteden aan hinderlijk parkeren door een team van gemeentelijke handhavingsambtenaren te ontwikkelen, werken aan zones met een hoge concentratie ongevallen op lokale wegen, enz." aldus nog het gemeentebestuur.

Steven Fierens

Woordvoerder, Brussel Mobiliteit

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussel Mobiliteit

Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat Brussel Mobiliteit in voor de bepaling van de mobiliteitsstrategieën, de verkeersveiligheid, de projecten voor inrichting, vernieuwing en onderhoud van de openbare ruimte en de gewestwegen, voor de infrastructuur van het openbaar vervoer, de taxi's en de gewestelijke eigendommen.

Brussel Mobiliteit vervult dus essentiële opdrachten voor de verbetering van de levenskwaliteit binnen het gewest en zijn duurzame en harmonieuze ontwikkeling.

Neem contact op met

Sint-Lazarusplein 2 - 1035 Brussel

0800 94 001

mobiliteit@gob.brussels

mobilite-mobiliteit.brussels