Skip to Content
Geniet deze vakantie van een autoluwe zomer in Brussel. Afspraak op 19 september voor de Autoloze Zondag

Geniet deze vakantie van een autoluwe zomer in Brussel. Afspraak op 19 september voor de Autoloze Zondag

Fietstochten om Brussel en omgeving te ontdekken, activiteiten in het kader van Brussel met Vakantie en de activering van 'de autoluwe stad' - ontdek Brussel deze zomer eens op een andere manier! En noteer voor september meteen de Week van de Mobiliteit met de traditionele Autoloze Zondag in uw agenda.

Elke Van den Brandt, minister van Mobiliteit: "Tijd om te genieten! De hele zomer lang biedt Brussel activiteiten aan waarbij je rustige vormen van mobiliteit kan komen beleven en testen: ‘Brussel op vakantie’ laat inwoners de openbare ruimte innemen en invullen, er zijn fietstochten en nieuwe ontdekkingsroutes, tijdelijke speelpleinen voor kinderen, … kom (jouw) Brussel op een andere manier ontdekken. En stip alvast de start van het nieuwe schooljaar aan in je agenda, want dan is het week van de mobiliteit!

Een zomer in het teken van de 'autoluwe stad'

Dankzij de talrijke projecten van Brussel met Vakantie en 'StaycationBXL' kunnen bewoners en gebruikers zich ook deze zomer de Brusselse straten en openbare ruimtes weer toeëigenen.

Daarnaast geeft Brussel Mobiliteit tussen half juli en half augustus elk weekend afspraak op een andere plaats (*) voor activiteiten in het kader van duurzame mobiliteit. Op het programma: workshops fietsherstellen, informatie over de 'Stad 30', testritten met een elektrische-, bak- of plooifiets, een parcours waar kinderen kunnen fietsen en steppen, verkeersveiligheidstips en nog veel meer.

  • [17-18/07] ter Kamerenbos, stad Brussel
  • [24-25/07] station van Jette, Jette
  • [31/07-01/08] De Brouckèreplein, stad Brussel
  • [07-08/08] Jubelpark, Etterbeek
  • [15-16/08] Dapperheidsplein, Anderlecht

* plaatsen onder voorbehoud

Tijdens de lockdown kropen heel wat Brusselaars op de fiets om Brussel en omgeving te verkennen en dit heeft ook het dagelijks fietsen een boost gegeven. Samen met de Vlaamse en Waalse toerismeactoren, biedt Brussel Mobiliteit nu een tiental fietstochten aan om Brussel en omgeving verder te ontdekken. Elk weekend afspraak op de website bike.brussels voor een nieuw parcours van een vijftigtal kilometer.

Afspraak in september voor de Week van de Mobiliteit

Net zoals elk jaar vindt van 16 tot 22 september de Week van de Mobiliteit plaats. Dit jaar ligt de klemtoon op stappen als efficiënt verplaatsingsmiddel dat makkelijk te combineren valt met alle andere vervoermiddelen (multimodaliteit), en dit als vervolg op de campagne Ontdek je voeten.

Op 19 september vindt dan de traditionele Autoloze Zondag plaats. Net als elk jaar zal het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die dag tussen 9u30 en 19u de grootste voor auto's afgesloten zone in Europa zijn.

Wie die dag absoluut een auto nodig heeft, dient voor 15 september een doorgangsbewijs aan te vragen bij de gemeente (van de woonplaats voor wie in Brussel woont, van de bestemming voor wie van buiten Brussel komt).

 

 

 

Over Brussel Mobiliteit

Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat Brussel Mobiliteit in voor de bepaling van de mobiliteitsstrategieën, de verkeersveiligheid, de projecten voor inrichting, vernieuwing en onderhoud van de openbare ruimte en de gewestwegen, voor de infrastructuur van het openbaar vervoer, de taxi's en de gewestelijke eigendommen.

Brussel Mobiliteit vervult dus essentiële opdrachten voor de verbetering van de levenskwaliteit binnen het gewest en zijn duurzame en harmonieuze ontwikkeling.

Brussel Mobiliteit
Sint-Lazarusplein 2 - 1035 Brussel