Gosseliesbrug - een vernieuwende manier om het kanaal over te steken
Brussel Mobiliteit stelde vandaag de nieuwe loopbrug met variabele hoogte in dienst. Deze brug over het kanaal blijft ook in opgeheven positie toegankelijk voor voetgangers en fietsers. De Haven van Brussel staat in voor het beheer van dit ingenieuze systeem dat een Belgische première vormt.
"Het is uitzonderlijk dat voetgangers en fietsers de brug ook in hoge positie, en zelfs wanneer ze in beweging is, kunnen gebruiken, Dit waarlijk technologisch hoogstandje is de eerste van vier nieuwe bruggen die het kanaal binnenkort zullen overspannen. Binnenkort volgen de Suzan Daniëlbrug en de twee fiets-loopbruggen ter hoogte van het MIMA en Graaf van Vlaanderen, alle drie zeer vruchtbare samenwerkingen tussen Beliris en Brussel Mobiliteit", aldus Elke Van den Brandt, Minister van Mobiliteit en Openbare Werken.
De nieuwe brug vervangt de vaste brug die niet langer voldeed aan de Europese scheepvaartnormen. Ze steekt het kanaal over in Molenbeek en verbindt de Gosseliesstraat met de Prinsesstraat. Brussel Mobiliteit koos, in samenspraak met de Haven van Brussel, voor een vernieuwend systeem met uitschuifbare zijtrappen zodat voetgangers en fietsers de hefbrug ook in de hoogste positie kunnen gebruiken.
"Ik verheug me over dit project, dat de wens illustreert om het potentieel van de Haven en het kanaal voor zachte mobiliteit te versterken. Het kanaal is veel meer dan alleen maar een waterweg. Het nieuwe beheerscontract 2021-2025 voor de Haven, dat wij zopas ondertekend hebben, omvat ook een belangrijk aspect van landschappelijke integratie en ontwikkeling van het recreatieve potentieel," aldus Alain Maron, minister van Leefmilieu.
"De bouw van deze nieuwe voetgangers- en fietsersbrug op een doorvaarthoogte van 7 meter beantwoordt aan de Europese normen. Ze weerspiegelt tegelijk het strategisch belang van de waterweg voor het transport en de centrale plaats die Brussel inneemt in de Europese vervoersnetwerken. Door het mobiele systeem wordt de brug bovendien optimaal geïntegreerd in de buurt en is ze uitstekend bereikbaar voor de buurtbewoners”, licht Yassine Akki, voorzitter van de Haven van Brussel toe.
In neergelaten positie bevindt de brug zich op straatniveau en kunnen voetgangers, fietsers en minder mobiele personen ze gewoon oversteken. Opmerkelijk is dat de brug ook gebruikt kan worden in opgeheven toestand terwijl er grote boten onder varen.
“Een van de meest vernieuwende doelstellingen van dit project was de toegang van voetgangers en fietsers tot de brug op elk moment verzekeren,” verduidelijkt Dan Bakalli, projectleider bij Brussel Mobiliteit. “In neergelaten positie is dat logisch, maar dankzij de zijtrappen met fietsgootje kunnen voetgangers en fietsers deze brug ook gebruiken in omhoog geheven positie en zelfs wanneer ze in beweging is. DIt is mogelijk dankzij de zijtrappen waarvan de werking lijkt op die van een roltrap.”
Hoe werkt het?
In de sluis van Molenbeek ziet de sluiswachter wanneer een boot aankomt en dan start hij de procedure om de brug omhoog te heffen.
Eerst laat hij een geluids- en lichtsignaal weerklinken en sluit hij de deuren aan beide uiteinden van de brug, zowel aan de brug als op straatniveau. Dit zorgt ervoor dat voetgangers het brugdek niet langs deze weg kunnen betreden of verlaten en naar de zijtrappen moeten uitwijken. Dan kan de sluiswachter de brug omhoog heffen.
Wanneer de boot voorbij is, laat de sluiswachter de brug weer zakken. Pas wanneer ze helemaal neergelaten is gaan de deuren weer open.
De sluiswachter volgt alle bewegingen in het technisch lokaal in de sluis dankzij beelden die voortdurend gemaakt worden van het brugdek en de zijtrappen.
Enkele kenmerken
- Doorvaarthoogte in geheven toestand: 7,00m
- Begaanbare breedte: 4,00m
- Totale lengte: 23,87m
- Zijtrappen: 25 treden
Inge Paemen