Keizer Karellaan wordt stadsboulevard

Brussel Mobiliteit heeft een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd voor de volledige herinrichting van de Keizer Karellaan. Het ambitieuze project omvat meer groen, groene pleinen, en een fietspad, met aandacht voor een vlot autoverkeer.

Na uitgebreide studies en participatie van buurtbewoners wordt vandaag het transformatieproject van de Keizer Karellaan voorgesteld.

Vandaag is de laan erg druk, weinig aantrekkelijk en voor fietsers zijn er geen voorzieningen.

Het doel is om de laan te integreren in het stedelijk weefsel, met moderne en diverse transportmogelijkheden, en zo de levenskwaliteit van bewoners sterk te verbeteren. Meer groen en aantrekkelijke pleinen zullen de buurt nieuw leven inblazen.

De Brusselse Minister van Mobiliteit: "Eindelijk zal de Keizer Karellaan een stadboulevard worden, die niet alleen plaats geeft aan autoverkeer, maar ook voetgangers en fietsers een veilige weg biedt. Aantrekkelijker voor de handelaars, aangenamer voor de bewoners en veiliger rond de schoolbuurt. Met nieuwe bomen en groene zones komen er ook ontmoetingsplekken voor de buurtbewoners, die vaak geen tuin of terras hebben. Keizer Karel maakt hiermee opnieuw zijn blijde intrede.”

Autoverkeer: een nieuw evenwicht voor vlot verkeer

De Keizer Karellaan behoudt haar functie als belangrijke verkeersas voor het autoverkeer, met 2 x 2 rijstroken en een groene middenberm.

Vlot verkeer wordt verzekerd door een dynamisch coördinatie- en beheerssysteem voor verkeerslichten over de hele as, met doseer- en detectiemechanismen. Kruispunten die momenteel opstoppingen veroorzaken worden vereenvoudigd.

Het project behoudt 222 van de 387 parkeerplaatsen langs de weg in beide rijrichtingen. Dit maakt het aanplanten van majestueuze bomen op de laan mogelijk.

Voetgangers en fietsers: comfort en veiligheid

Met comfortabelere voetpaden en veilige, volledig toegankelijke oversteekplaatsen zullen voetgangers met een gerust gemoed kunnen wandelen. Ze zullen ook minder lang moeten wachten om over te steken. Er zullen pleinen en pleintjes worden aangelegd om ademruimte voor voetgangers te bieden.

Kwalitatieve fietspaden ontbreken vandaag volledig en zullen worden aangelegd. Tussen de gewestgrens en de kruising met de Dendermondestraat wordt aan de zuidkant een tweerichtingsfietspad van bijna 4 m breed aangelegd, dat perfect aansluit op de toekomstige Vlaamse Fietssnelweg F2. Tussen de Dendermondestraat en de Basiliek worden aan weerszijden van de laan eenrichtingsfietspaden van twee meter breed aangelegd.

Er worden ook 88 fietsstalplaatsen voorzien, en drop zones voor deelsteps en -fietsen.

Herwaardering van openbare ruimte

Het project zal de esthetische kwaliteit en het comfort van de openbare ruimte aanzienlijk verbeteren. Nieuwe bomen en pleinen zullen zorgen voor een aangename leefomgeving en ontmoetingsplekken voor jong en oud.

Er worden vier pleintjes aangelegd aan Louis Bankengaarde, Willy Chambongaarde, Oscar Maesschalckstraat en Dendermondestraat. Deze krijgen rijk en gevarieerd groen en kwaliteitsvol straatmeubilair: banken en stoelen, speelelementen, een fontein, enz.

Het Margaretha van Oostenrijkplein

Het Margaretha van Oostenrijkplein wordt een aangename square waar ook ruimte is voor kinderspelen.

De wegen op het plein worden heringericht zodat de westelijke weg wordt vervangen door de groene wandeling en de parkruimte wordt verbreed tot de gevels. De parkeerplaatsen op het plein worden verplaatst naar de Maria van Hongarijelaan, zodat speelruimte op een centraal gedeelte kan worden ingericht.

 

Heilig-Hart voorplein

De rijbanen voor auto's op de Landsroemlaan worden heringericht ter hoogte van het Heilig-Hartcollege. Zo komt er ruimte vrij voor een groot trottoir, en daarnaast een tweerichtingsfietspad en een bushalte. Zo ontstaat er een voorplein aan de school,voor het comfort en de veiligheid van de scholieren.

Ondergrond en water

Over het hele gebied van de laan, toch meer dan ​ 75 000 m², zal een groot deel onthard worden ten voordele van aanplantingen: bermen, regentuinen, park. Sommige bestrate gedeelten zullen ook doorlaatbaar zijn, zoals de parkeerplaatsen en de bufferzone tussen parkeerplaatsen en fietspaden. Bijna alle oppervlakken van voetpaden en fietspaden worden zo naar de infiltratiezones geleid die gevormd worden door de parkeerplaatsen, de sijpelingsstroken langs de fietspaden en de regentuinen.

Overleg met Vlaanderen

Over dit project werd uitgebreid overlegd met Vlaanderen, vooral over de capaciteit van de auto en het openbaar vervoer (De Lijn), en over de aansluiting op de nieuwe fietssnelweg F2. Na verschillende tussentijdse overlegsessies werd het definitieve project in maart 2024 door Brussel Mobiliteit voorgesteld aan alle betrokken partijen: de Werkvennootschap, Agentschap Wegen en Verkeer, departement Mobiliteit en Openbare Werken, De Lijn, enz.

Steven Fierens

Woordvoerder, Brussel Mobiliteit

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussel Mobiliteit

Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat Brussel Mobiliteit in voor de bepaling van de mobiliteitsstrategieën, de verkeersveiligheid, de projecten voor inrichting, vernieuwing en onderhoud van de openbare ruimte en de gewestwegen, voor de infrastructuur van het openbaar vervoer, de taxi's en de gewestelijke eigendommen.

Brussel Mobiliteit vervult dus essentiële opdrachten voor de verbetering van de levenskwaliteit binnen het gewest en zijn duurzame en harmonieuze ontwikkeling.

Neem contact op met

Sint-Lazarusplein 2 - 1035 Brussel

0800 94 001

mobiliteit@gob.brussels

mobilite-mobiliteit.brussels