Skip to Content
Laat het donker je niet verrassen

Laat het donker je niet verrassen

In oktober en november zijn er in Brussel tijdens de avondspits 28% méér ongevallen waar voetgangers bij betrokken zijn. Daarom zet Brussel Mobiliteit een aantal concrete acties op om fietsers en voetgangers zichtbaarder te maken en automobilisten te sensibiliseren.

Van 19 oktober tot 7 november voert Brussel Mobiliteit bewustmakingsacties rond zichtbaarheid. De campagne is gericht op alle weggebruikers, maar is specifiek bedoeld om automobilisten aan te moedigen extra aandachtig te zijn. Aan verschillende kruispunten in de hoofdstad zullen witte en reflecterende spookjes oversteken op het zebrapad, vlak voor auto's die stilstaan aan de verkeerslichten. Via de sociale media is een dertigtal mooie reflecteren rugzakken te winnen.

Een lampje om fietsers te danken...

Om fietsers te bedanken en hen aan te moedigen ook tijdens de winter te blijven fietsen, voert Brussel Mobiliteit net als elk jaar de campagne "Be Bright, use a light". Op 21 oktober zullen de fietsers aan het kruispunt Reyers / Diamant en aan de Ninoofsepoort kunnen genieten van een ontbijt. Vanaf dan worden tijdens verrassingsacties in de vier hoeken van het gewest lampjes uitgedeeld op plaatsen waar veel fietsers komen.

... en hangertjes voor de kleinstenDe Brusselse scholen zullen 40.000 reflecterende hangertjes voor de boekentas uitdelen aan de kinderen. Dit past binnen een gerichte bewustmakingsactie in het kader van Actie Boekentas van Brussel Mobiliteit. Alle hangertjes werden trouwens met de fiets aan de scholen bezorgd.

Wist je dat?

Wanneer de lichten van een wagen op reflecterende materialen schijnen, zijn actieve weggebruikers in het donker zichtbaar tot op 150 meter. Met donkere kleding bedraagt deze afstand slechts 20 meter. Aangezien een automobilist die 50 km/u rijdt 26 meter nodig heeft om tot stilstand te komen, zal hij een voetganger in donkere kleding niet kunnen ontwijken.

Nog meer zichtbaarheidstips staan hier opgelijst.

Story image

 

 

Over Brussel Mobiliteit

Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat Brussel Mobiliteit in voor de bepaling van de mobiliteitsstrategieën, de verkeersveiligheid, de projecten voor inrichting, vernieuwing en onderhoud van de openbare ruimte en de gewestwegen, voor de infrastructuur van het openbaar vervoer, de taxi's en de gewestelijke eigendommen.

Brussel Mobiliteit vervult dus essentiële opdrachten voor de verbetering van de levenskwaliteit binnen het gewest en zijn duurzame en harmonieuze ontwikkeling.

Brussel Mobiliteit
Sint-Lazarusplein 2 - 1035 Brussel