Let op je stappen bij het steppen!
Het begin van de lente is een moeilijke periode voor ongevallen met steps, vooral omdat het gebruik ervan in Brussel explosief is toegenomen. Tussen de lente van 2021 en die van 2022 verdrievoudigde het aantal ongevallen met steps. Brussel Mobiliteit wil deze trend ombuigen met een sensibiliserings-campagne met tips "Haal je stepbrevet".
Sinds 1 juli 2022 gelden nieuwe verkeersregels voor e-steps. De gebruikers ervan worden beschouwd fietsers en moeten dus de fietsvoorzieningen en de rijweg gebruiken. Steppen op de stoep is niet langer toegestaan!
De explosieve groei van het gebruik van e-steps in Brussel leidde jammer genoeg ook tot een stijging aantal ongevallen met dit vervoermiddel. De regels in herinnering brengen is dus noodzakelijk, zeker nu het mooie weer eraan komt.
Elke Van den Brandt, Brussels minister van Mobiliteit: "Bij correct gebruikt vormen steps een zeer praktisch alternatief om zich in de stad te verplaatsen. Goed gebruik betekent veilig, op de juiste plek en met respect voor andere weggebruikers en de verkeersregels. We voorzien momenteel overal in Brussel drop-off-zones aan en starten met een campagne om het samenleven tussen steppers en andere vervoermiddelen te verbeteren."
De ongevallencijfers
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest stijgen de ongevallencijfers de laatste jaren ononderbroken. De lente en de zomer vormen de moeilijkste periode: in het tweede trimester van 2022 vonden 271 ongevallen met een step plaats, drie keer zoveel als de 90 ongevallen in het tweede trimester van 2021.
Er moet uiteraard rekening gehouden worden met de explosieve toename van zowel het aantal e-steps in het verkeer (waarvan momenteel 23.000 deelsteps) als van het aantal verplaatsingen met dit vervoermiddel. In juni 2022 telde Brussel een piek van 1,5 miljoen gehuurde deelsteps, in 2021 was dat slechts 100.000 per maand.
Aantal stepgebruikers die gewond raakten per trimester:
Een deel van die ongevallen vloeit ook rechtstreeks voort uit risicogedrag: 8% van de steppers die betrokken waren bij een ongeval testten positief op alcohol.
Haal je stepbrevet!
Gebruikers van e-steps zijn kwetsbaar, vooral wanneer ze botsen met gemotoriseerde weggebruikers.
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest streeft naar nul doden en ernstig gewonden tegen 2030, zoals bepaald in het Actieplan Verkeersveiligheid. In deze context start Brussel Mobiliteit deze week met een sensibiliseringscampagne die de gebruikers van dit nieuwe verplaatsingsmiddel herinnert aan enkele eenvoudige regels:
- stoppen voor rood licht;
- fietsvoorzieningen of de rijweg gebruiken en niet op de stoep rijden;
- niet steppen na het gebruik van drugs of alcohol;
- niet kriskras door de andere verkeersstromen rijden.
Er staat op de website stepbrevet staat een quizje om je kennis te testen. De quiz zal ook twee weken te zien zijn op de startpagina van de app van de verschillende deelstepaanbieders. Wie 5 vragen correct beantwoordt, behaalt een 'stepbrevet' dat recht geeft op een kortingscode voor een volgende rit.
Naast de online quiz en affichage, trekt Brussel Mobiliteit ook naar drukbezochte plaatsen om de mensen ter plaatse bewust te maken van de risico's. Er worden ook verschillende influencers ingeschakeld om de kernboodschappen van de campagne te verspreiden via sociale media zoals Tik Tok om jonge gebruikers te bereiken, zoals Mehdi Amri @mehdi_amri_10
Tijdens de campagne zullen de politiezones ook bijzondere aandacht hebben voor overtredingen en risicogedrag op de step. De boetes kunnen al snel oplopen: op de stoep rijden is een overtreding van de eerste graad (€ 68) en door het rood rijden een overtreding van de derde graad (€ 184).
Inge Paemen