Meer bomen, minder asfalt: de balans van het plantseizoen in Brussel
Het plantseizoen is voorbij! Deze winter plantte Brussel Mobiliteit 1.550 nieuwe bomen en tegelijk werden tal van groenprojecten uitgevoerd. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de verfraaiing aan het einde van de Louizalaan (Legrand).

1.550 nieuwe bomen geplant
In het Brussels Gewest volgt Brussel Mobiliteit de evolutie van 35.000 bomen op de voet. De winter is het belangrijkste seizoen voor het onderhoud van de bomen en planten en voor het aanplanten van nieuwe exemplaren! Deze winter 2021-2022 werden bijna 1.550 nieuwe bomen geplant, van 150 verschillende soorten. De gespecialiseerde teams van Brussel Mobiliteit hebben elk van deze bomen zorgvuldig uitgekozen bij de boomkwekerij.
De openbare ruimte ontharden
Sinds 2020 voert Brussel Mobiliteit talrijke plaatselijke projecten uit om de doorlaatbaarheid van de bodem te verhogen en te zorgen voor een beter beheer van het afvloeiwater. Ontharden betekent dat zones die bedekt zijn met dolomiet of asfalt worden omgevormd worden tot groene zones. Alleen al de kuilen aan de voet van de bomen vergroten heeft een aanzienlijk effect.
Elke Van den Brandt, minister van Mobiliteit en Openbare Werken: "Elke inwoner van Brussel zou toegang moeten hebben tot een park in de buurt en bomen of planten in de straat. Deze winter hebben wij opnieuw heel wat kleine groenprojecten gerealiseerd en 1.550 nieuwe bomen geplant. Door al deze kleine ingrepen samen te voegen en door de plaatsen wijk per wijk, straat per straat te bekijken demineraliseren plaatsen wijk per wijk, straat per straat te bekijken, bereiken we ons doel: de stad aangenamer maken voor haar inwoners, de luchtkwaliteit verbeteren en ons wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering."
Deze winter werden heel wat projecten uitgevoerd. De herinrichting van de groenzone aan het einde van de Louizalaan, aan tramhalte Legrand, wordt deze week voltooid. Samengevat: er werden 20 bomen geplant en 900m² onthard bij de volledige heraanleg van de deze groenzone (6.000m²). Nu is het een aangename ruimte, ontworpen om een maximale doorlaatbaarheid van de bodem te garanderen!
Andere projecten:
- kruispunt van de Steenweg op Bergen met de Doverstraat: ontharden van de zones met strepen en aanleg van een regentuin;
- kruispunt van de Veeartsenijstraat met de Frankrijkstraat: vergroten van de plantgaten van 2 bomen en afschaffing van de halve maantje met verplaatsing van de fietsnietjes;
- as Bossaertlaan - Sermonlaan - Lakenselaan: dolomiet vervangen door teelaarde en beplanting+onthardig van 1.000m² asfaltoppervlakte (in uitoering)
- Etterbeeksesteenweg (tussen de brug van de Wetstraat en de spoorwegbrug): ontharding, beplanting van de berm (5 nieuwe bomen) en aanleg van een regentuin.
Gevelde bomen hergebruiken
Helaas is het soms nodig om bepaalde bomen te vellen, wanneer ze beschadigd zijn door een ongeluk of instabiel geworden zijn door ziekte. Het gerecupereerde hout wil Brussel Mobiliteit plaatselijk hergebruiken.
Onlangs bracht de ploeg een bezoek aan de coöperatieve houtzagerij Sonian Wood Coop om na te gaan hoe dit Brusselse hout ter plaatse het best kan worden herbruikt voor diverse doeleinden: meubelen, vloerbekleding, speelgoed en nog veel meer.
Door het hout lokaal te hergebruiken, wil Brussel Mobiliteit deel uitmaken van een lokale en koolstofarme milieu-aanpak. Meestal wordt hout van Belgische bossen uitgevoerd naar Azië voor verwerking, wat een negatieve ecologische voetafdruk oplevert.
Inge Paemen