Meer veilige fietsparkeerplaatsen in Brussel
In 2020 nam het aantal fietsers toe met 64%. Om deze stijgende beweging aan te houden en de modal shift naar de fiets verder te zetten, zijn twee zaken nodig: een goede weginrichting en de mogelijkheid om de fiets gemakkelijk en veilig te kunnen stallen. De Brusselse regering engageert zich alvast voor dit laatste met de goedkeuring van het "Masterplan fietsparkeren".
Het gewestelijk mobiliteitsplan GoodMove wil dat tegen 2030 meer dan 10% van de verplaatsingen die verband houden met Brussel (binnen het gewest en inkomend en uitgaand verkeer) met de fiets gebeuren en meer dan 15% als het gaat om verplaatsingen korter dan 5 km.
Om deze overstap aan te moedigen, investeert Brussel Mobiliteit in de aanleg van nieuwe fietsvoorzieningen. Daarnaast zorgde de administratie voor dit strategisch plan voor de ontwikkeling van aangepaste parkeerplaatsen die tegemoet komen aan de verwachtingen van de fietsers.
Elke van den Brandt, Minister van Mobiliteit : "Heel wat Brusselaars willen een fiets aanschaffen maar doen dit niet omdat ze geen veilige plek hebben om hem te stallen. Dat is jammer want fietsen is niet alleen goed voor de gezondheid van de fietser maar ook voor de files en luchtkwaliteit in ons gewest. Met het "Masterplan fietsparkeren" kan op verschillende fronten tegelijk gewerkt worden: fietsparkeer-plaatsen voorzien aan multimodale vervoerknooppunten, leegstaande gebouwen en parkings omvormen, het aantal fietsboxen uitbreiden, systematisch fietsnietjes voorzien, garages uitwisselen tussen buren om fietsen te stallen, maar ook duidelijke informatie en signalisatie over het aanbod."
Naast andere maatregelen zoals opgedreven controles en fietsregistratie via mybike.brussels (vandaag bijna 20.000 geregistreerde fietsen), maakt het beveiligen van fietsparkeerplaatsen een effectieve bestrijding van fietsdiefstal mogelijk. Dit is onontbeerlijk om te vermijden dat slachtoffers van fietsdiefstal ontmoedigd raken. Volgens ProVelo zou 15% van de slachtoffers van fietsdiefstal dit vervoermiddel niet langer willen gebruiken.
Het "Masterplan fietsparkeren" heeft tot doel de volgende 20 jaar te zorgen voor een groot bijkomende aanbod nieuwe parkeerplaatsen in het hele gwest. De inplanting van fietsboxen wordt versterkt maar volstaat niet voor de stijgende vraag. Daarom richt het plan zich ook op de ontwikkeling van fietsparkeren aan multimodale vervoerknooppunten (stations, openbaar vervoerhaltes) en buiten de weg en dit via verschillende pistes: de uitbating van wijkparkings door Parking.brussels, buren die een garage delen...
Om dit te bereiken en om te zorgen voor een efficiënte uitvoering van het plan wordt de coördinatie van het fietsparkeren (thuis, op de bestemming, aan vervoerknooppunten) toevertrouwd aan Parking.brussels.
Eric Dubois, Directeur van Parking.brussels : "Een kwalitatieve, beveiligde fietsparking vlak bij huis of de bestemming draagt sterk bij tot het gebruik van de fiets. Parking.brussels verbindt zich ertoe het aanbod zo ruim mogelijk te ontwikkelen en wil zoveel mogelijk gebruikers een veilige en comfortabele fietsparkeerplaats bieden. Alle beschikbare parkeerplaatsen zullen geïntegreerd worden op het platform Cycloparking waar gebruikers hun vraag naar een parkeerplaats voor hun fiets zullen kunnen invoeren."
Het type fietsparkeerplaatsen (afmetingen...) zal ook aangepast worden aan de recente opkomst van elektrische fietsen, bakfietsen en voortbewegingstoestellen.
Om de parkeerplaatsen goed zichtbaar te maken, krijgen ze allemaal dezelfde visuele identiteit en een specifieke signalisatie. Zo zullen de fietsers de parkeerplaatsen makkelijk kunnen herkennen en niet-fietsers kunnen hierdoor het ruime aanbod ontdekken.
Inge Paemen