Met BARLOS pakt Brussel Mobiliteit rijden onder invloed aan

Een verrassende campagne die handig misbruik maakt van clichés uit succesvolle misdaadseries: de pseudoserie BARLOS richt zich tot jongeren en herinnert hen eraan dat rijden onder invloed, ongeacht het vervoermiddel, een van de belangrijkste oorzaken van ongevallen is.

Het is zomer en dankzij de exitstrategie kunnen we opnieuw vrienden ontmoeten. Met het heropenen van de restaurants en de terrasjes kunnen we dit weerzien vieren. Het is ook het moment om eraan te herinneren dat op pad ​ gaan na een glas of joint niet zo onschuldig is, of het nu met de wagen, de fiets of de step is.

In 2019 speelde alcohol en/of drugs een rol in 11% van de ernstige ongevallen (met gewonde en dodelijke slachtoffers) in Brussel. In hetzelfde jaar, gaf één Brusselaar op vijf tussen 18 en 34 op vijf (20%) toe de voorbije maand ten minste één keer onder invloed van drugs gereden te hebben. Een verontrustende vaststelling, die Brussel Mobiliteit ertoe aanzet om rijden onder invloed in al zijn vormen aan te pakken.

Een aantal dagen al gaan er teasers rond op sociale media. Wie gaat er schuil achter BARLOS, de raadselachtige reeks die aangekondigd wordt als 100% Brussels? Het is Brussel Mobiliteit die met sterren als Kody, Martha Da’ro, Mourade Zeguendi en Silent Jill als medeplichtigen een nieuwe preventiecampagne opstart. BARLOS moet de jonge, maar ook de andere, Brusselaars eraan herinneren dat dergelijke tv-reeksen fictie zijn. Door de straten van de stad racen, stoned of stomdronken, en daar probleemloos mee wegkomen, dat is niet het echte leven! In de realiteit riskeren idioten die de baan op gaan met alcohol, drugs of geneesmiddelen in het bloed, een ongeval of een controle.

En dat kan hen duur te staan komen. "In Brussel gaan we voor vision zero, of nul verkeersslachtoffers. Alcohol en drugs in het verkeer zijn dan ook absoluut onaanvaardbaar. Daarom is het essentieel om hierover te sensibiliseren nu het normale leven min of meer op gang komt.," verklaart Elke Van den Brandt, Brussels Minister van Verkeersveiligheid. "

In 2019 voerde de politie meer dan 165.000 alcoholcontroles en 56.000 drugtests uit, alleen al in Brussel. De tests bestaan voor alle substanties en hun efficiëntie staat buiten kijf: drugs kunnen verschillende uren tot verschillende dagen na gebruik opgespoord worden met een speekseltest. De straffen zijn streng en nog zwaarder voor jonge chauffeurs, recidivisten en bij ongevallen met lichamelijke schade.

Afspraak op de website www.barlos.be om alle campagnefilmpjes, de cijfers, tips en de getuigenissen van Kody, Martha, Silent Jill en Mourade te (her)ontdekken. En vergeet niet, "Het leven is geen film. Doe niet dom op de weg! "

Inge Paemen

Woordvoerder

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussel Mobiliteit

Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat Brussel Mobiliteit in voor de bepaling van de mobiliteitsstrategieën, de verkeersveiligheid, de projecten voor inrichting, vernieuwing en onderhoud van de openbare ruimte en de gewestwegen, voor de infrastructuur van het openbaar vervoer, de taxi's en de gewestelijke eigendommen.

Brussel Mobiliteit vervult dus essentiële opdrachten voor de verbetering van de levenskwaliteit binnen het gewest en zijn duurzame en harmonieuze ontwikkeling.

Contact

Sint-Lazarusplein 2 - 1035 Brussel

0800 94 001

[email protected]

mobilite-mobiliteit.brussels