Modale filters in de Broustinlaan: studie toont positieve resultaten

Sinds het plaatsen van modale filters in de Broustinlaan in 2021 is er veel minder doorgaand verkeer en stelden we ook een daling van het aantal ongevallen vast. Dat is te lezen in een studie die zopas gepubliceerd werd door Brussel Mobiliteit.

In 2021 heeft Brussel Mobiliteit samen met de gemeente Ganshoren beslist om een modale filter te plaatsen in het kader van een nieuw verkeersplan op de Broustinlaan. De doelstellingen: de verkeersveiligheid verbeteren en het doorgaand verkeer op de Broustinlaan verminderen. Tellingen vonden plaats tussen 2021 en 2023 om de evolutie van het verkeer te meten.

Elke Van den Brandt, Brussels Minister van Mobiliteit en Openbare werken: "De woonstraten van Ganshoren en Jette zijn lange tijd gebruikt als sluiproutes door druk doorgaand verkeer. De modale filters die twee jaar geleden in de Broustinlaan werden geplaatst, hebben het doorgaand verkeer en het lawaai verminderd en de verkeersveiligheid verbeterd. Binnenkort kunnen de buurtbewoners ook genieten van een heringerichte openbare ruimte met meer ontmoetingsplaatsen, speelplekken en ontspanningsruimtes."

Volgens tellingen die in mei 2021 werden uitgevoerd, maakten dagelijks 6.000 auto's in elke richting gebruik van de Broustinlaan, waarvan de overgrote meerderheid in west-oostelijke of oost-westelijke richting van en naar de basiliek reed. Dit doorgaand verkeer veroorzaakte niet alleen geluidsoverlast en luchtvervuiling in de omgeving, maar zorgde ook voor minder verkeersveiligheid.

In juni 2021 werd een modale filter geplaatst om het doorgaand gemotoriseerd verkeer aan de kant van Ganshoren (kant Basiliek) te beperken. Daarbij steeg het doorgaand verkeer in de Vanderborghtlaan en de Grondwetstraat, waardoor in september 2022 werd beslist om een tweede filter te plaatsen in de Broustinlaan aan de kant van de Jette (Jetselaan).

Tijdens de periode 2021 - 2023 werden drie telcampagnes uitgevoerd met camera's. Een analyse van deze tests is nu beschikbaar.

Twaalf keer minder verkeer op de Broustinlaan

Na het plaatsen van de modale filter kant Basiliek daalde het aantal getelde voertuigen van 6.000 naar 4.000 per dag in elke richting in oktober 2021. Nadat de tweede filter werd geplaatst, kant Jetselaan, daalde het aantal getelde voertuigen tot 500 per dag in elke richting.

"Deze gunstige resultaten en het toekomstige project voor de aanleg van de Broustinlaan vormen een positief keerpunt in onze ambitie om de levenskwaliteit in onze wijken te verbeteren, zonder overlast naar elders te verplaatsen. Bovendien zal deze kwalitatieve stadsvernieuwing een aanzienlijke impact hebben op de aantrekkelijkheid van de buurt rond de Basiliek in onze gemeente, zowel economisch als toeristisch. Deze opwaardering van de stadsomgeving zal nieuwe kansen bieden en zal bijdragen tot het maximaliseren van ons gezamenlijk welzijn dankzij initiatieven die vernieuwend en visionair zijn voor onze gemeente," aldus Stéphane Obeid, eerste schepen van de gemeente Ganshoren.

Weinig impact op andere wegen

In 2023 werden tussen 350 en 750 voertuigen per dag geteld in de Vanderborghtstraat en tussen 800 en 1.600 voertuigen per dag in de Grondwetlaan. De stijgingen zijn licht en kunnen worden verklaard door het verkeer van de bewoners van de drie straten, en er zijn zelfs enkele dalingen waargenomen, vooral ten noorden van de Grondwetlaan. Op de Jacques Sermonlaan werden tijdens de avondspits ongeveer 1.000 voertuigen geteld die in de richting van de basiliek reden. Hetzelfde aantal voertuigen werd op dit punt geteld in oktober 2020, alsook in een oudere studie op dezelfde plek in maart 2013. Op de Jetselaan waren de meeste verkeersstromen, met uitzondering van een toename van de verkeersstromen in de richting van Simonis tijdens de ochtendspits, vergelijkbaar met de verkeersstromen die werden waargenomen vóór de afsluiting van de uiteinden van de Broustinlaan. De duidelijke vermindering van het verkeer op de Broustinlaan heeft zich dus niet rechtstreeks verplaatst naar de andere straten in de wijk.

Minder ongelukken

Het aantal ongevallen met lichamelijk letsel op de kruispunten tussen de Broustinlaan, de Sermonlaan en de Landsroemlaan en op het kruispunt tussen de Broustinlaan en de Grondwetlaan is sinds 2020 gedaald. Het is echter niet mogelijk om deze verminderingen rechtstreeks in verband te brengen met de maatregelen van het verkeersplan. We kunnen wèl objectief vaststellen dat enerzijds het kruispunt Basiliek sterk vereenvoudigd is en dat anderzijds de drastische vermindering van de verkeersstromen op de Broustinlaan de verschillende kruispunten veiliger heeft gemaakt.

Welk vervolg?

In de komende weken wordt een studie gestart naar de herinrichting van vier delen van de Broustinlaan. Dit project heeft betrekking op de twee nieuwe pleinen die ontstaan door de uiteinden van de Broustinlaan af te sluiten voor autoverkeer, ter hoogte van de Basiliek en de Jetselaan, en op de kruispunten tussen de Broustinlaan, de Grondwetlaan en de Vanderborghtstraat. Het doel is om de openbare ruimte veiliger, rustiger en beter toegankelijk te maken. Deze studie zal het onderwerp zijn van een participatief traject.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussel Mobiliteit

Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat Brussel Mobiliteit in voor de bepaling van de mobiliteitsstrategieën, de verkeersveiligheid, de projecten voor inrichting, vernieuwing en onderhoud van de openbare ruimte en de gewestwegen, voor de infrastructuur van het openbaar vervoer, de taxi's en de gewestelijke eigendommen.

Brussel Mobiliteit vervult dus essentiële opdrachten voor de verbetering van de levenskwaliteit binnen het gewest en zijn duurzame en harmonieuze ontwikkeling.

Neem contact op met

Sint-Lazarusplein 2 - 1035 Brussel

0800 94 001

mobiliteit@gob.brussels

mobilite-mobiliteit.brussels