Nieuw kunstwerk en opknapbeurt voor metrostation Ossegem
Met het Refresh-programma zet Brussel Mobiliteit de renovatie van verschillende metrostations voort in 2025. In Ossegem is dit ook de gelegenheid om een nieuw kunstwerk van de kunstenares Sarah Vanagt te plaatsen.

Met het Refresh-programma wil Brussel Mobiliteit de werkzaamheden versnellen om de metrostations fraaier en aangenamer te maken. Maar wat houdt dit programma precies in? In plaats van te wachten op een totale renovatie, worden verschillende noodzakelijke opknapwerkzaamheden binnen een beperkte tijd gecoördineerd uitgevoerd.
Concreet gaat het hier om het station Ossegem in Molenbeek, dat wordt bediend door de lijnen 2 en 6, waar de verlichting wordt verbeterd, de branddetectie wordt vernieuwd, de bewegwijzering wordt herzien, de vloer- en wandbekleding wordt hersteld en nieuwe blindengeleiding wordt aangebracht. Maar de kers op de taart is ongetwijfeld de installatie van het kunstwerk van Sarah Vanagt, zowel op de muur die over de hele lengte van het perron loopt, als op een deel van de ramen en bij de ingang onder de brug. De plaatsing van het kunstwerk begint op 5 mei en zal begin september worden voltooid. Met deze nieuwe installatie telt het Brusselse metronetwerk 102 permanente kunstwerken (en 32 tijdelijke kunstwerken/muurschilderingen).
“Het is altijd een genoegen om een project op te starten dat de kwaliteit van een metrostation verbetert voor onze klanten. Ik ben bijzonder trots dat we in dit kader de kinderen uit de buurt de kans hebben kunnen geven om mee te werken aan een kunstwerk waardoor ze zich deze plek eigen kunnen maken.” Philippe Yenny, directeur (Brussel Mobiliteit)
De Brusselse kunstenares Sarah Vanagt is opgeleid als videokunstenaar en heeft een poëtisch, tijdloos en speels project ontwikkeld rond het thema 'knikkers'. Sarah Vanagt: “Ik heb gewerkt met honderden knikkers, van de beroemde kattenogen tot unieke, handgemaakte knikkers uit de 19e eeuw. Ik heb het Speelgoedmuseum in Mechelen en het Speelgoedmuseum in Brussel bezocht, waar ik verschillende knikkers heb mogen lenen. Elke knikker is een wereld op zich, met kleurrijke touwtjes in oneindige combinaties, kleuren en vormen die telkens veranderen als je ze vanuit een ander perspectief bekijkt. Elke keer als ik een knikker in het licht houd, is dat een feest voor het oog. Ik hoop dat de metroreizigers ook van dit plezier zullen genieten." Vanaf het begin heeft Sarah Vanagt dit project opgevat als een participatief project, dat in de wijk met jongeren wordt geconsolideerd.
Dankzij de afdeling Preventie en Sociale Cohesie van de MIVB kwam ze in contact met het jeugdcentrum Centrum West, waarmee ze samenwerkt om participatieve workshops te bedenken die geschikt zijn voor de kinderen van alle leeftijden die het centrum bezoeken: knikkerwedstrijden en ontmoetingen op verschillende namiddagen in de wijk, foto's van kinderhanden die in het kunstwerk worden verwerkt, workshops met tieners, die ze uitnodigt om hun eigen knikkers te maken van hars met behulp van mallen en diverse materialen uit hun dagelijks leven: spijkers, spelden, stukjes papier, enz. Deze knikkers worden trouwens tentoongesteld bij de ingang van het metrostation.
Na de stations Naamsepoort, Diamant en Osseghem wordt het programma “Refresh” in 2025 en 2026 voortgezet met de stations Stokkel en Delta.
Steven Fierens