Nieuwe schakel in de Kanaal Cyclostrade

De Kanaal Cyclostrade maakt deel uit van een interregionaal en Europees netwerk van fietsverbindingen. Op Brussels grondgebied wordt ze aangelegd door Brussel Mobiliteit met de financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Dit resulteerde onder meer in een grondige facelift voor de Vilvoordsesteenweg, tussen de Budabrug en de cruiseterminal aan de Meudonstraat.

De drukke en onveilige Vilvoordsesteenweg werd de voorbije jaren omgevormd tot een veilige en aangename route langs het kanaal met een ononderbroken fiets- en wandelroute van 1200 meter lang. Het brede fietspad en de wandelpromenade langs het water worden afgescheiden van de rijweg door een berm beplant met struiken. Om dit mogelijk te maken werd de rijweg opgeschoven richting bebouwing.

“Het afgescheiden fietspad in de Vilvoordsesteenweg en de extra beveiliging van de weg toont heel goed waar we met deze stad naartoe willen: meer plaats voor alternatieven, meer vergroening, en absolute prioriteit voor verkeersveiligheid. Het wordt een belangrijke schakel in de kanaalzone, die voor Brusselaars en pendelaars uit de Vlaamse rand een echte toegangspoort voor Brussel vormen. Dit fietspad maakt immers de verbinding met de drie nieuwe fiets- en voetgangersbruggen die vorig jaar zijn geïnstalleerd, en de drie passerelles die vanaf volgend jaar fietsers en voetgangers onder de drukste kruispunten leiden. Met de extra bomen en struiken zorgen we voor een veilige afscheiding van de weg, en extra groen in een grijs stukje Brussel,” aldus Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken Elke Van den Brandt.

Om de veiligheid te verhogen, werd de maximumsnelheid op de Vilvoordsesteenweg verlaagd naar 50 km/u. De versmalde rijstroken werken ook snelheidsverlagend. Er werden ook twee beveiligde zebrapaden met vluchtheuvels aangelegd: het ene aan de Driegatenstraat, het andere aan de bushalte Linkeroever. Ter hoogte van de roeiclubs werd een verhoogd verkeersplateau geplaatst dat lang genoeg is om te kunnen oversteken met een boot.

Aan de bebouwde kant van de weg bleef de inrichting vrij sober om de bestaande en geplande activiteiten alle kansen te geven. Er werd gekozen voor een stoep, verstevigd aan de toegangen tot de bedrijven, en een ​ langsparkeerstrook.

Aan het kruispunt met de Budabrug werd de voorsorteerstrook om links af te slaan verlengd en kwam er extra ruimte zodat vrachtwagens er kunnen manoeuvreren. Ook de afwatering van de rijweg werd vernieuwd zodat er geen plassen meer zullen ontstaan bij hevige regenval.

Bij de vernieuwing van de straatverlichting werd aan de kanaalkant gekozen voor verlichting die 's nachts dimt en automatisch aanschakelt wanneer er voetgangers of fietsers langskomen. Er werden ook zitbanken en vuilnisbakken geplaatst.

Binnen het project ging uitzonderlijk veel aandacht naar groen. Eerst werd de bodem verrijkt zodat er niet minder dan 105 bomen en 8.400 struiken aangeplant konden worden.

"De kwaliteit van de stedelijke ruimten rond het kanaal verbeteren is een belangrijke uitdaging voor het Gewest, vooral gezien de omvang van het gebied. Talrijke investeringen en projecten maken deel uit van deze logica, die al meer dan twintig jaar aan de gang is. ​ De uitvoering van de Véloroute/Cyclostrade, die door Europa ondersteund wordt, bevestigt dit streven naar een positieve invloed op de kanaalzone, door kwalitatieve voorzieningen te creëren die een nieuwe perceptie van de "kanaalruimte" mogelijk maken. Het Véloroute-project kreeg 6,8 miljoen steun van het EFRO, waarvan 50% door de Europese overheid en 50% door het Gewest werd betaald. De totale kosten van dit project bedragen 9,8 miljoen euro" licht minister-president Rudi Vervoort toe.

Inge Paemen

Woordvoerder

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussel Mobiliteit

Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat Brussel Mobiliteit in voor de bepaling van de mobiliteitsstrategieën, de verkeersveiligheid, de projecten voor inrichting, vernieuwing en onderhoud van de openbare ruimte en de gewestwegen, voor de infrastructuur van het openbaar vervoer, de taxi's en de gewestelijke eigendommen.

Brussel Mobiliteit vervult dus essentiële opdrachten voor de verbetering van de levenskwaliteit binnen het gewest en zijn duurzame en harmonieuze ontwikkeling.

Neem contact op met

Sint-Lazarusplein 2 - 1035 Brussel

0800 94 001

[email protected]

mobilite-mobiliteit.brussels