Openbaar onderzoek Sainctelette van start

Aantrekkelijke verbinding tussen oosten en het westen van de stad

Zopas ging het openbaar onderzoek over de herinrichting van de zone rond Sainctelette en IJzer van start. Het openbaar onderzoek loopt nog tot en met 6 oktober en de vergadering van de overlegcommissie vindt plaats op woensdag 19 oktober 2022.

Met de aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning voor de volledige herinrichting van de zone rond Sainctelette en IJzer wil Brussel Mobiliteit de levenskwaliteit in de buurt verhogen en de doorstroming van alle weggebruikers verbeteren.

Elke Van den Brandt, minister van Mobiliteit en Openbare Werken: "Een paar jaar geleden had Sainctelette nog de twijfelachtige eer verkozen te worden tot het gevaarlijkste kruispunt van Brussel. Wie er niet moet zijn, vermijdt het vandaag. Met de plannen waarover nu een openbaar onderzoek loopt, verandert dat compleet. Autoverkeer wordt beperkt, het kruispunt wordt eenvoudiger, de aansluiting met het kanaalfietspad is verzekerd en er komt een grote ruimte vrij die Brusselaars en stadsdelen weer kan samenbrengen. Sainctelette wordt eindelijk een echte publieke plek, mee vormgegeven door de honderden bijdragen van buurtbewoners, verenigingen en andere Brusselaars, die hun stad als geen ander kennen."

De wijk rond Sainctelette heeft erg veel potentieel. De nabijheid van het stadscentrum en de aanwezigheid van enkele cultuurtempels zoals het Kaaitheater of Kanal – Centre Pompidou en groenzones zoals het Beco- en het Maximiliaanpark zijn belangrijke troeven. Die worden ten volle uitgespeeld in het herinrichtingsproject dat de Sainctelettesquare en het IJzerplein omvormt tot één grote aaneengesloten ruimte.

Philippe Close, Burgemeester van de stad Brussel: "Het kanaal is historisch gezien een grens tussen het oosten en het westen van Brussel. Op dezelfde manier vormt het Sainctelettekruispunt een grens tussen de Maritiemwijk, de Noordwijk en het stadscentrum. Sainctelette kan echter een belangrijke schakel vormen die verschillende buurten met elkaar verbindt. De herinrichting zal de band tussen de wijken aanhalen door de rivieroevers dichter bij elkaar te brengen en tegelijk een grootstedelijk beeld creëren dat de mogelijkheden van de omgeving in de kijker zet. Ook de verkeersveiligheid zal er wel bij varen, met een betere verdeling van de beschikbare ruimte over de verschillende weggebruikers. Op naar een meer verbonden stad!"

Catherine Moureaux, burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek voegt daaraan toe dat "we een beslissende fase bereikt hebben in het herwaarderingsproces van dit centraal gelegen stadskruispunt. Ons project bestaat erin een belangrijke ruimte voor de Molenbeekse bevolking menselijker, veel toegankelijker en levendiger te maken. Voor Molenbeek zijn bruggen van vitaal belang, ze ontsluiten en moeten uitwisseling mogelijk maken: de transformatie van dit plein waarbij de bewoners het opnieuw in gebruik nemen zal in feite een nieuwe brug over het kanaal vormen, en dat in alle betekenissen van het woord!".

Vlotter en veiliger

De belangrijkste uitdaging bestond erin om de beschikbare ruimte evenwichtiger te verdelen over de verschillende weggebruikers: voetgangers, fietsers, openbaar vervoer en autoverkeer.

Met nieuwe fietspaden en bredere stoepen wordt voorrang gegeven aan actieve verplaatsingswijzen, de tramsporen worden verplaatst, de verkeersstromen aangepast en de openbare ruimte wordt van gevel tot gevel heraangelegd.

Tramhalte IJzer wordt omgebouwd tot een volwaardig stedelijk mobiliteitsknooppunt dat met eenrichtingsbus- en trambeddingen verbonden wordt met tram en bushalte Sainctelette en het tram en bushalte IJzer, tegenover het Maximiliaanpark.

In het hele project zijn tweerichtingsfietspaden voorzien, waar mogelijk afgescheiden en er komen fietsparkeerplaatsen.

De stoepen worden overal breder en er komen zoveel mogelijk veilige oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers.

Het autoverkeer wordt verplaatst naar een smallere as in het midden van het plein, tussen het openbaar vervoer en de fietsvoorzieningen.

Brugplein met groene promenades

Kernelement van het nieuwe Saincteletteplein wordt het brugplein, de verbinding van de verschillende drukke kruispunten waardoor één nieuwe, volwaardige ruimte ontstaat. Zo kan de grens die het kanaal vandaag vormt plaats ruimen voor een aantrekkelijke verbinding tussen het oosten en het westen van de stad.

Beide kanaaloevers zullen met elkaar verbonden worden via twee brede promenades van 250 meter lang. ​ De smallere zuidelijke promenade zal vooral plaats bieden aan buurtfuncties, de bredere noordelijke promenade zal vooral bestemd zijn voor gebruik op grootstedelijke schaal. De promenades zullen ook de kaaien herwaarderen door rustplaatsen langs het water te creëren.

Ontharding en vergroening vormen een essentieel onderdeel van dit project dat de levenskwaliteit wil verbeteren en de strijd tegen de klimaatopwarming wil aangaan: aanplanting van bomen en struiken, ontharding van grote zones en gebruik van waterdoorlaatbare materialen, slim beheer van het regenwater dat wordt gewonnen om hitte-eilanden te vermijden en het groen van water te voorzien. ​

Verwante projecten

De herinrichting van Sainctelette houdt rekening met de verschillende andere projecten in de buurt. Het ligt volledig in de lijn van het vernieuwde circulatieplan in de Vijfhoek en er wordt zeer collegiaal samengewerkt met de collega’s die de EFRO-fietsbrug aan Sainctelette ontwerpen, met de diensten die instaan voor de inrichting van het Beco-park, het Maximiliaanpark 'Max aan de Zenne', de Antwerpse, Boudewijn- en Havenlaan en met de ontwikkelaars van Dockside.

Praktisch

Het openbaar onderzoek loopt van 7 september tot 6 oktober. De overlegcommissie komt samen op woensdag 19 oktober 2022. De documenten van de vergunningsaanvraag staan op de projectpagina van Brussel Mobiliteit.

Als alles volgens plan verloopt, kunnen de werken in het najaar van 2023 van start gaan.

Inge Paemen

Woordvoerder

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussel Mobiliteit

Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat Brussel Mobiliteit in voor de bepaling van de mobiliteitsstrategieën, de verkeersveiligheid, de projecten voor inrichting, vernieuwing en onderhoud van de openbare ruimte en de gewestwegen, voor de infrastructuur van het openbaar vervoer, de taxi's en de gewestelijke eigendommen.

Brussel Mobiliteit vervult dus essentiële opdrachten voor de verbetering van de levenskwaliteit binnen het gewest en zijn duurzame en harmonieuze ontwikkeling.

Neem contact op met

Sint-Lazarusplein 2 - 1035 Brussel

0800 94 001

[email protected]

mobilite-mobiliteit.brussels