Sainctelette in het nieuw

Sainctelette en IJzer worden één doorlopende ruimte

Brussel Mobiliteit vraagt een stedenbouwkundige vergunning voor de volledige herinrichting van de zone rond Sainctelette en IJzer. Doel is de levenskwaliteit in de buurt te verhogen en de doorstroming van alle weggebruikers te verbeteren.

Vandaag is de wijk rond Sainctelette een rommelig en ontheemd gebied. De nabijheid van het stadscentrum en de aanwezigheid van enkele cultuurtempels zoals het Kaaitheater of Kanal – Centre Pompidou en groenzones zoals het Beco- en het Maximiliaanpark zijn echter belangrijke troeven. Die worden ten volle uitgespeeld in het herinrichtingsproject dat de Sainctelettesquare, het Saincteletteplein en het IJzerplein omvormt tot één grote aaneengesloten ruimte.

Elke Van den Brandt, minister van Mobiliteit en Openbare Werken: "Nog geen drie jaar geleden had Sainctelette de twijfelachtige eer verkozen te worden tot het gevaarlijkste kruispunt van Brussel. Wie er niet moet zijn, vermijdt het vandaag. Met de plannen die we nu indienen, verandert dat compleet. Autoverkeer wordt beperkt, het kruispunt wordt eenvoudiger, de aansluiting met het kanaalfietspad is verzekerd en er komt een grote ruimte vrij die Brusselaars en stadsdelen weer kan samenbrengen. Sainctelette wordt eindelijk een echte publieke plek, mee vormgegeven door de honderden bijdragen van buurtbewoners, verenigingen en andere Brusselaars, die hun stad als geen ander kennen."

Pascal Smet, Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed: “Het Saincteletteplein is een hyperbelangrijke locatie in onze toekomstplannen voor de Kanaalzone en de Noordwijk. Daarom lanceerden we in 2017 een internationale architectuurwedstrijd om de omgeving volledig te vernieuwen. Dit ontwerp van het ‘brugplein’ van het Franse landschapsarchitectenbureau Agence Ter, in samenwerking met het Brusselse architectenbureau Karbon en studiebureau Arcadis kwam daar als winnaar uit. Het ontwerp beantwoordde aan onze vraag om van het plein een uithangbord voor Brussel te maken, een écht voorplein voor het toekomstige museum Kanal, een verblijfplaats voor Brusselaars waar het comfort en de veiligheid voor fietsers en voetgangers centraal staat, want publieke ruimte is immers leefruimte. Sindsdien werkten Brussel Mobiliteit in een goede samenwerking met urban.brussels aan het concretiseren van de plannen. Die plannen zijn nu klaar voor de laatste fase van stedenbouwkundige traject.”

Vlotter en veiliger

De belangrijkste uitdaging bestond erin om de beschikbare ruimte evenwichtiger te verdelen over de verschillende weggebruikers. De ruimte voor de wagen wordt gerationaliseerd zodat openbaar vervoerreizigers en voetgangers en fietsers op meer comfort en veiligheid kunnen rekenen.

Tramhalte IJzer wordt omgebouwd tot een volwaardig stedelijk mobiliteitsknooppunt dat met eenrichtingsbus- en trambeddingen verbonden wordt met Sainctelette en het Maximiliaanpark.

In het hele project zijn tweerichtingsfietspaden voorzien, waar mogelijk afgescheiden en er komen fietsparkeerplaatsen.

De stoepen worden overal breder en er komen zoveel mogelijk veilige oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers.

Het autoverkeer wordt verplaatst naar een smallere as in het midden van het plein, tussen het openbaar vervoer en de fietsvoorzieningen.

Brugplein met promenades

Brussels Burgemeester Philippe Close: "Sainctelette is een belangrijk kruispunt dat verschillende buurten met elkaar verbindt. Dankzij de herinrichting zal het een grootstedelijk imago krijgen door de mogelijkheden van de zone in de verf te zetten met de verbetering van de verkeersveiligheid, een evenwichtigere verdeling van ruimte tussen de verschillende weggebruikers en een kalmere Handelskaai. De stad en het gewest besteden bijzondere aandacht aan de Kleine Ring en de opvangcapaciteit ervan, in het bijzonder door via de Negende Linielaan iedereen steeds toegang tot het stadscentrum te garanderen ​ via de Negende Linielaan."

Kernelement van het nieuwe Saincteletteplein wordt het brugplein, de verbinding van de verschillende drukke kruispunten waardoor een nieuwe, volwaardige ruimte ontstaat. Zo kan de grens die het kanaal vandaag vormt plaats ruimen voor een aantrekkelijke verbinding tussen het oosten en het westen van de stad.

Beide kanaaloevers zullen met elkaar verbonden worden via twee brede promenades. Ze zullen ook de band met de omliggende wijken versterken. Zo zal de smallere zuidelijke promenade vooral plaats bieden aan buurtfuncties, de bredere noordelijke promenade zal vooral bestemd zijn voor gebruik op grootstedelijke schaal.

De ontharding en de vergroening van de buurt vormt een essentieel onderdeel van dit project. Dit is een belangrijk onderdeel van de strijd tegen de klimaatopwarming en vergroot meteen de levenskwaliteit in de stad.

Verwante projecten

De herinrichting van Sainctelette houdt rekening met de verschillende andere projecten in de buurt. Zo wordt zeer collegiaal samengewerkt met de collega’s die de EFRO-fietsbrug aan Sainctelette ontwerpen maar ook met de diensten die instaan voor de heraanleg van de Havenlaan, de aanleg van het Beco-park, ontwikkelaars van Dockside, de herinrichting van de Antwerpse en Boudewijnlaan en de ontwikkelaars van het Maximiliaanpark.

De documenten van de vergunningsaanvraag vindt u op onze projectpagina.

Inge Paemen

Woordvoerder

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussel Mobiliteit

Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat Brussel Mobiliteit in voor de bepaling van de mobiliteitsstrategieën, de verkeersveiligheid, de projecten voor inrichting, vernieuwing en onderhoud van de openbare ruimte en de gewestwegen, voor de infrastructuur van het openbaar vervoer, de taxi's en de gewestelijke eigendommen.

Brussel Mobiliteit vervult dus essentiële opdrachten voor de verbetering van de levenskwaliteit binnen het gewest en zijn duurzame en harmonieuze ontwikkeling.

Neem contact op met

Sint-Lazarusplein 2 - 1035 Brussel

0800 94 001

[email protected]

mobilite-mobiliteit.brussels