Stappen, de beste manier om de Brusselse binnenwegjes te ontdekken

Neem op 19 en 20 oktober deel aan het slow ways week-end

Met haar talrijke binnenwegjes, parken en voetgangerzones is Brussel een ideale stad om te voet te gaan. In de stad is stappen een volwaardig verplaatsingsmiddel voor elke dag met bovendien positieve effecten op de gezondheid en de omgeving. Om de vele voordelen van stappen in de kijker te zetten, organiseert Brussel Mobiliteit in oktober een campagne.

Stappen is het belangrijkste verplaatsingsmiddel voor de Brusselaars en er wordt steeds meer gestapt. De laatste 20 jaar is het aantal voetgangers sterk toegenomen. In 1991 gebeurde 31% van de verplaatsingen binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te voet (MoBel), in 2010 was dat 37% en in 2022 liep het al op tot 40%. Deze stijging valt onder meer te verklaren door de korte afstanden; 45% van de verplaatsingen in het Brussels Gewest zijn korter dan 2 km.

In tegenstelling met fietsen, openbaar vervoer of de auto schommelt het modaal aandeel van stappen weinig volgens leeftijd, geslacht of inkomen. Wel zijn er geografische verschillen: er wordt meer gestapt in de gemeenten van de eerste kroon dan in de verder afgelegen tweede kroon. Dat valt te verklaren doordat de afstanden in en rond het centrum korter zijn.

Modaal aandeel van stappen voor verplaatsingen binnen het Brussels Hoofdstedelijk gewest (enquête verplaatsingsgedrag 2021-2022)
Modaal aandeel van stappen voor verplaatsingen binnen het Brussels Hoofdstedelijk gewest (enquête verplaatsingsgedrag 2021-2022)

Iedereen voetganger

Brussels Minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt: "Iedereen is voetganger. Stappen is niet alleen het meest democratische verplaatsingsmiddel, voor korte afstanden is het ook het vlotst. Als je weet dat 60% van de verplaatsingen in Brussel korter is dan 5 km, is de keuze snel gemaakt. Stappen is goed voor de gezondheid, voor de sfeer in de stad en voor het milieu. Daarom willen we nog meer mensen aanzetten te voet te gaan, met een campagne, maar vooral door volop te blijven werken aan veilige, toegankelijke en goed onderhouden wandelwegen."

Neem eens een binnenweg

Stappen kost niets, is goed voor lichaam en geest en heeft een bijzonder kleine ecologische voetafdruk. Te voet gaan is ook efficiënt. Dankzij ontelbare binnenwegjes, parken en voetgangerszones worden de afstanden nog korter, meteen ook goed voor tijdswinst. Samen vormen deze paadjes en steegjes meer dan 800 km autovrije verbindingen. Ze zijn vaak nog onbekend en smeken om (her)ontdekt te worden en daarom zetten we er tijdens de voetgangersmaand oktober 15 in de kijker.

Tijdens het Slow Ways Weekend, op 19 en 20 oktober organiseert Walk Brussel ook verschillende wandelingen langs deze binnenwegen.

Red de stoep ​

Om stappen aantrekkelijker te maken, heeft Brussel Mobiliteit een ambitieus meerjarenplan voor het onderhoud van de stoepen. Een grondige audit van de trottoirs met een instrument ontwikkeld door het Onderzoekscentrum voor de Wegenbouw (COW) registreert de problemen en een rolstoel meet de kwaliteit van de stoepen. Op basis van de resultaten worden de prioriteiten opgesteld. Ofwel wordt de stoep volledig vernieuwd, ofwel worden plaatselijke herstellingen uitgevoerd. Daarnaast verhelpt Brussel Mobilteit ook problemen die gemeld worden via Fix My Street.

Directeur-diensthoofd Dimitri Strobbe laat weten dat "Brussel Mobiliteit het budget voor het onderhoud van de gewestelijke trottoirs tussen 2019 en 2022 verdrievoudigd heeft. Hiermee konden we sinds 2020 al meer dan 60.000 m³ stoep herstellen."

Brussel Mobiliteit actualiseert momenteel, eveneens in samenwerking met het OCW, het Vademecum Voetgangerstoegankelijkheid. Deze gids geeft goede voorbeelden voor het ontwerp van een comfortabele en toegankelijke openbare ruimte.

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussel Mobiliteit

Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat Brussel Mobiliteit in voor de bepaling van de mobiliteitsstrategieën, de verkeersveiligheid, de projecten voor inrichting, vernieuwing en onderhoud van de openbare ruimte en de gewestwegen, voor de infrastructuur van het openbaar vervoer, de taxi's en de gewestelijke eigendommen.

Brussel Mobiliteit vervult dus essentiële opdrachten voor de verbetering van de levenskwaliteit binnen het gewest en zijn duurzame en harmonieuze ontwikkeling.

Neem contact op met

Sint-Lazarusplein 2 - 1035 Brussel

0800 94 001

mobiliteit@gob.brussels

mobilite-mobiliteit.brussels