Test in Brussel je alcoholgehalte aan interactieve totems
De mooie dagen zijn terug en zo ook de terrasjes. Net als in de rest van het jaar, herinnert Brussel Mobiliteit de weggebruikers eraan om hun alcoholgebruik te beperken. Daarom werden nieuwe ademanalysetoestellen geplaatst in een aantal Brusselse uitgaansbuurten.
In 2023 was 4,6% van de Brusselse bestuurders die betrokken waren bij een ongeval onder invloed van alcohol. In 8% van de ongevallen was een van de partijen onder invloed van alcohol.
Hoewel de percentages van jaar tot jaar variëren naargelang de voertuigcategorie, is het interessant om vast te stellen dat vooral gebruikers van elektrische steps getroffen worden, met 9,2% van de steppers onder invloed. Autobestuurders volgen met 4,6%.
De Brusselse Minister van Mobiliteit:"Jouw leven en dat van anderen is te kostbaar om op het spel te zetten door alcoholgebruik. Twijfel je of je nog kan rijden? Laat je testen en ga in alle veiligheid naar huis. Ons Gewest biedt tal van alternatieven: te voet, het MIVB-netwerk, Noctis, Collecto of taxi."
Test je alcoholgehalte
Om de preventIe een handje te helpen, plaatst Brussel Mobiliteit sinds begin dit jaar ademanalystoestellen in een aantal Brusselse uitgaansgelegenheden. Aan deze educatieve 'totems' kan je niet alleen gemakkelijk je alcoholpromillage aan de weet komen, maar ook wat dat eigenlijk betekent.
Doel? Feestgangers bewust maken van de mogelijke gevaren van het drinken van alcohol, zelfs in kleine hoeveelheden, voor ze weer achter het stuur kruipen, en hen ertoe aanzetten om de verstandige keuze te maken niet te rijden na het drinken.
De ademanalysetoestellen bevinden zich hier op verschillende plaatsen in Brussel.
Sinds de eerste toestellen geplaatst werden, zijn al 8.116 test uitgevoerd. Het gemiddelde geregistreerde alcoholgehalte bedraagt 0,33 mg/l, met een maximum gemeten resultaat van 2,55 mg/l. Van de uitgevoerde test, lag 56% boven de wettelijke grens van 0,22 mg/l.
Jongeren tussen 19 en 24 jaar hebben het hoogste alcoholpromillage, met een gemiddelde van 0,38 mg/l.
Hoe bereid je je avond voor als je nog moet rijden?
- Plan je terugkeer al voor vertrek en zorg dat je een plan hebt om veilig thuis te komen.
- Als je één of twee glazen alcohol gedronken hebt, doe dan een ademanalysetest om je alcoholpromillage te bepalen. Onthou echter altijd dat de beste oplossing nog steeds is om helemaal geen alcohol te drinken als je van plan bent om nog te rijden.
- Met de fiets of step naar huis gaan is ook verboden als je onder invloed van alcohol bent. Kies in plaats daarvan voor veilige alternatieven zoals het openbaar vervoer, een taxi of duid vooraf een chauffeur aan die nuchter blijft.
Inge Paemen