Skip to Content
Trap de hele zomer door

Trap de hele zomer door

Elk weekend van de vakantie een nieuwe fietstocht om Brussel en omgeving te ontdekken !

Tijdens de lockdown kropen heel wat Brusselars op de fiets om hun stad en haar omgeving te (her)ontdekken. Dit gaf ook een boost aan het dagelijks fietsgebruik naar het werk, naar school... Om de stijgende vraag te beantwoorden, stelt Brussel Mobilitiet samen met Leefmilieu Brussel, Visit Brussels, Toerisme Vlaams-Brabant, Toerisme Vlaanderen en Brabant Wallon Tourisme elk weekend van de zomervakantie een inspirerende fietstocht voor die Brussel en omgeving onder de aandacht brengt.

Georges Gilkinet, federaal minister van Mobiliteit: "Voor deze zomer snakken we allemaal naar vrijheid en wat biedt meer vrijheid dan een fiets. Steeds meer Belgen zijn overtuigd van de fiets als verplaatsingsmiddel naar het werk of om uit te waeien, al dan niet in combinatie met de benenwagen of de trein. Ik ben blij vandaag een van de 10 nieuwe fietstochten in en rond Brussel te ontdekken, iedereen kan ze afleggen. Laat ons de zomer aangrijpen om vrijheid en herwonnen geluk te tanken. Want een fietstocht met de familie of onder vrienden is goed voor de gezondheid, het hoofd en de benen."

Elke Van den Brandt, Brussels minister van Mobiliteit: "Tijdens de lockdown hebben de Brusselaars zich het fietsen en wandelen helemaal eigen gemaakt voor hun dagelijkse verplaatsingen. Nu is de zomer in het land (en we hebben hem dubbel en dik verdiend)! We stellen voor om de fiets eens puur ter ontspanning te gebruiken en op ontdekkingstocht te vertrekken op één van de tien uitgestippelde fietsroutes. Op slechts een paar kilometer van het centrum waan je je al in een andere wereld, tussen de kastelen van het Pajottenland of in de heuvels en bossen van Waals-Brabant.

Philippe Henry, Waals minister van Mobiliteit: "Net als Brussel zet Wallonië sterk in op de fiets die nog verder aangemoedigd moet worden als verplaatsingsmiddel voor elke dag en een buitengewoon alternatief voor de auto. Maar de fiets is ook een geweldig middel om tochtjes te doen en soms onverwachte plaatsen te ondekken. Ik nodig u uit om deze zomerperiode en de vakantie aan te grijpen om in het zadel te kruipen voor een fietstocht, meer bepaald één van de tien die Brussel Mobiliteit u aanbiedt."

De schatten van Brussel en omgeving ontdekken

De eerste twee routes die vanaf dit weekend aangeboden worden, tonen duidelijk dat de aantrekkingskracht van de hoofdstad veel verder rijkt dan de gewestgrenzen.

Sven Gatz, Brussels minister van de Promotie van het Imago van Brussel: "De fiets is in Brussel aan een ware opmars bezig. Om daarop in te spelen werken Brussel, Vlaanderen en Wallonië samen om al wie niet alleen van fietstochtjes maar ook van heuse fietsroutes houdt, in de stad én in de natuur, extra te verwennen. Ik ga de routes zeker zelf ook eens uittesten!"

Valérie De Bue, Waals minister van Toerisme: "De fiets is nooit zo populair geweest als sinds de lockdown. Het is het middel bij uitstek om onze mooie gewesten te doorkruisen en het lokaal en duurzaam toerisme te ontdekken. Deze nieuwe fietstochten bieden fietsers een extra kans om de talrijke rijkdommen van Wallonie te ontdekken en om te genieten van de kwaliteit van onze horeca."

De eerste route nodigt uit om de heuvels en de uitgestrekte bossen van Vlaams- en Waals-Brabant te ontdekken.

De tweede route loopt over 50 km door het pastorale landschap van het Pajottenland, dat ook bekend staat als Noord-Toscane.

Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: "Dit is een toonbeeld van een zeer mooie samenwerking van de drie gewesten. We willen hiermee onze inwoners motiveren om meer te bewegen en hen tegelijkertijd inspireren om ons mooie land te (her)ontdekken via de talrijke fietsroutes voor jong en oud."

Een mooie manier om de Brusselaars de charmes van de rand te tonen en om Vlamingen en Walen hun voortdurend evoluerende hoofdstad te laten (her)ontdekken.

Praktisch

Het enige wat deelnemers moeten doen, is het GPX-bestand met de voorgeprogrammeerde route (buiten Brussel via het knooppuntennetwerk) downloaden op hun smartphone via onze website. Ze kiezen zelf het tempo van hun rit, korten de rit eventueel in om samen met de kinderen te trappen en selecteren de verschillende toeristische trekpleisters die hen interesseren. De routes komen langs veel plaatsen waar het zeer aangenaam is om te picknicken of iets te eten!

Om naarmate de zomer vordert de routes rechtstreeks per mail te ontvangen, volstaat het in te schrijven op de nieuwsbrief.  

 

 

Over Brussel Mobiliteit

Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat Brussel Mobiliteit in voor de bepaling van de mobiliteitsstrategieën, de verkeersveiligheid, de projecten voor inrichting, vernieuwing en onderhoud van de openbare ruimte en de gewestwegen, voor de infrastructuur van het openbaar vervoer, de taxi's en de gewestelijke eigendommen.

Brussel Mobiliteit vervult dus essentiële opdrachten voor de verbetering van de levenskwaliteit binnen het gewest en zijn duurzame en harmonieuze ontwikkeling.

Brussel Mobiliteit
Sint-Lazarusplein 2 - 1035 Brussel