Veilig terug naar school

Veilig terug naar school

Terug naar school! Net als elk jaar, reikt Brussel Mobiliteit tips en pedagogische hulpmiddelen aan. 'Actie Boekentas' wil kinderen en hun ouders bewust maken van goed gedrag om veilig terug naar school te gaan, ongeacht het vervoermiddel.

Kinderen zijn vooral wanneer ze te voet gaan verkeersslachtoffer, meestal op weg naar school (77%). In 2019 verloor in Brussel 1 kind het leven in het verkeer en raakten 23 jonge verkeersslachtoffers zwaar gewond. De start van het nieuwe schooljaar is dus het ideale moment om automobilisten eraan te herinneren het rustig aan te doen en dubbel aandachtig te zijn, vooral in de omgeving van scholen.

Elke Van den Brandt, Minister van Mobiliteit, Verkeersveiligheid en Openbare Werken: "Niets gaat boven de veiligheid van onze kinderen. Veilige schoolroutes hangen af van de infrastructuur en de oplettendheid van het gemotoriseerd verkeer. Die zijn helaas nog lang niet perfect in onze stad. Zoals elk jaar moedigen we kinderen met aangepaste leerinstrumenten ook aan om bij te leren over het verkeer. Maar mijn oproep gaat vooral naar elke volwassene die zich op de openbare weg begeeft: rij voorzichtig, kijk goed uit. Vergeet het niet: in elke Brusselse straat waar je passeert, kan een leerling op weg zijn naar school."

Brussel Mobiliteit wil leerlingen en hun ouders ook alle middelen aanreiken om veilig naar school te gaan, te voet, met de step, op de fiets, met het openbaar vervoer of met de auto. De start van het nieuwe schooljaar is hét moment om de weg naar school samen met je kind af te leggen en tips en goede raad mee te geven.  

Met de coronacrisis, zet Brussel Mobiliteit in op digitale kanalen met de ontwikkeling van een website [https://actie-boekentas.mobiliteit.brussels] waarop het pedagogisch materiaal ter beschikking gesteld wordt van ouders en scholen. Ook de kinderen zelf kunnen er terecht, zij vinden er spelletjes en uitdagingen. Daarnaast ontvangen de scholen een spandoek en een verjaardagskalender voor de klassen.

Een aantal voorbeelden van tips voor leerlingen en hun ouders :

  • zoek oogcontact met de autobestuurder voor over te steken,
  • zet je op de fiets stevig in het zadel en hou 1,5 meter afstand van de geparkeerde wagens om te anticiperen op openslaande deuren,
  • zorg voor de geschikte uitrusting, bv. een helm op de step,
  • verleen steeds voorrang aan de tram,
  • klik jezelf steeds vast in de wagen en gebruik een stoelverhoger als je kleiner bent dan 1,35 m.

Actie Boekentas is een inititatief in samenwerking met de Brusselse politiezones en met de steun van verschillende gemeentelijke preventiediensten.

 

Over Brussel Mobiliteit

Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat Brussel Mobiliteit in voor de bepaling van de mobiliteitsstrategieën, de projecten voor inrichting, vernieuwing en onderhoud van de openbare ruimte en de gewestwegen, voor de infrastructuur van het openbaar vervoer, de taxi's en de gewestelijke eigendommen.

Brussel Mobiliteit vervult dus essentiële opdrachten voor de verbetering van de levenskwaliteit binnen het gewest en zijn duurzame en harmonieuze ontwikkeling.

Brussel Mobiliteit
Vooruitgangstraat 80 - 1035 Brussel