"Vind je 1 minuut voor het rood licht lang?"

In juni voert Brussel Mobiliteit een campagne om alle weggebruikers - automobilisten, fietsers, voetgangers… - te overtuigen van het belang de verkeerslichten te resepecteren. In 2023 werden in Brussel 59 ongevallen veroorzaakt door het negeren van het rode licht.

In 2023 werden in Brussel 59 ongevallen veroorzaakt door het negeren van het rode licht. Hoewel deze ongevallen meestal veroorzaakt worden door automobilisten, zijn steeds vaker voetgangers, fietsers en steppers - waarvan het aantal de laatste jaren in de hoofdstad sterk steeg - betrokken bij deze ongevallen, omdat ze zich niet aan de regels houden. Het gaat dus om een gedeelde verantwoordelijkheid, ook al zijn de ernst of het risico van de fout niet dezelfde bij de verschillende weggebruikers.

Dat blijkt duidelijk uit de cijfers:

  • voetgangers: ​ 29% van de slachtoffers - 21% van hen raakt zwaar gewond of overlijdt
  • automobilisten: 22% van de slachtoffers - 2% van hen raakt zwaar gewond of overlijdt
  • fietsers: 17% van de slachtoffers - 6% van hen raakt zwaar gewond of overlijdt
  • steppers: 17% van de slachtoffers - 10% van hen raakt zwaar gewond of overlijdt

Het Gewest heeft zich geëngageerd om het aantal doden en zwaargewonden tegen 2030 tot nul te herleiden, zoals bepaald in het Actieplan Verkeersveiligheid. Vanuit deze visie lanceert Brussel Mobiliteit een sensibiliseringscampagne om alle weggebruikers eraan te herinneren hoe belangrijk het is om de verkeerslichten te respecteren.

Door rood rijden is een overtreding met mogelijk dramatische gevolgen. Andere weggebruikers worden erdoor verrast zodat ze hun gedrag niet kunnen aanpassen of niet kunnen vertragen. Daardoor zijn de ongevallen vaak ernstig, vooral wanneer er kwetsbare weggebruikers bij betrokken zijn.

Een campagne voor álle weggebruikers

De campagne stelt de vraag of het écht zo lang is om één minuut te wachten voor een verkeerslicht door een aantal grappige alledaagse situaties op te roepen.

De campagne wordt grootschalig uitgerold in juni met affiches in heel Brussel, radiospots en filmpjes op de sociale netwerken. Brussel Mobiliteit zal ook aanwezig zijn in het straatbeeld om bepaalde regels uit te leggen en te verduidelijken.

Voor de Brusselse Mobiliteitsminister : "Het verkeer heeft regels. Die regels moet je volgen. Dat doe je voor jezelf, voor je kinderen, je ouders, je buren. Iedereen die je passeert op straat is een extra reden om te wachten voor het rood licht. Het gaat maar om enkele seconden, en je redt er levens mee. Kleine moeite, groot resultaat, toch?"

Een paar tips

Te voet

  • Steek alleen over bij groen licht en blijf waakzaam, andere weggebruikers kunnen op hetzelfde moment groen licht hebben (voertuigen die rechts of links afslaan).
  • Als je in verschillende fasen moet oversteken, moet je de verkeerslichten van elke afzonderlijke zone volgen en indien wachten op het middeneiland.
  • Als je bent beginnen oversteken bij een groen voetgangerslicht en het licht op rood springt kan je verder oversteken (zonder te rennen).

Met de step en de fiets

  • Stop voor rood, tenzij er een verkeersbord B22-B23 staat dat toestemming geeft om rechts af te slaan of rechtdoor te rijden.
  • Volg op bus- en taxibanen de specifieke buslichten.
  • Hou altijd rekening met voetgangers.

Met de auto en de motor

  • Als het licht op oranje springt, moet je stoppen, tenzij je te dichtbij bent om veilig te kunnen remmen.
  • Rood licht betekent altijd volledige stilstand.
  • Rij ook bij groen licht een druk kruispunt niet op. Je loopt het risico dat je het niet op tijd kan verlaten en dat je de doorstroming of zichtbaarheid van andere weggebruikers belemmert.
  • Laat de fietssluis voor het verkeerslicht vrij.
  • Toon respect voor kwetsbare weggebruikers: door de omvang van jouw voertuig kan de geringste onoplettendheid van jouw kant fataal zijn voor andere weggebruikers.

Let op voor de gepeperde boetes! Door oranje rijden is een overtreding van de tweede graad (€ 116), door rood rijden is een overtreding van de derde graad (€ 174).

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussel Mobiliteit

Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat Brussel Mobiliteit in voor de bepaling van de mobiliteitsstrategieën, de verkeersveiligheid, de projecten voor inrichting, vernieuwing en onderhoud van de openbare ruimte en de gewestwegen, voor de infrastructuur van het openbaar vervoer, de taxi's en de gewestelijke eigendommen.

Brussel Mobiliteit vervult dus essentiële opdrachten voor de verbetering van de levenskwaliteit binnen het gewest en zijn duurzame en harmonieuze ontwikkeling.

Neem contact op met

Sint-Lazarusplein 2 - 1035 Brussel

0800 94 001

mobiliteit@gob.brussels

mobilite-mobiliteit.brussels