Welke plaats geeft Brussel Mobiliteit aan bomen in de stad?

De winter is het seizoen om bomen te snoeien, te vellen en te planten. Brussel Mobiliteit staat in voor het beheer van 30.000 bomen, grasvelden en bloemperken in de gewestelijke openbare ruimte. Om het belang van dit groen in de verf te zetten, vindt van 20 tot 24 januari een symbolische actie plaats aan de Vergotesquare: twee dode bomen worden er omgevormd tot tijdelijk kunstwerk.

Naar een groene stedelijke luifel?

Door de opmerkelijke oppervlakte groen (4.000 ha), wordt Brussel ​ vaak naar voren geschoven als een van de groenste steden van Europa.

Vandaag staan langs de verschillende gewestwegen 30.000 bomen, ook al werden er geveld omwille van veroudering of herinrichtingsprojecten. Tien jaar terug was dit nog maar 27.500. ​
Brussel Mobiliteit heeft het echter liever over de boomkruinen dan over de verhouding tussen het aantal gevelde en geplante bomen. Deze 30.000 bomen zorgen samen voor een kruinoppervlakte van 160 ha.

Om de voordelen voor het ecosysteem (landschap, biodiversiteit, waterinsijpeling, schaduw, minder hitte, opvang CO2...) te vergroten, wil Brussel Mobiliteit de ontwikkeling van grote bomen stimuleren.

Een andere uitdaging bestaat erin de veerkracht van het stadsbos te vergroten zodat ​ het tegen 2070 bestand is tegen de klimaatverandering en het leven in de stad. Met het oog hierop diversifieert Brussel Mobiliteit het groen en gaat de voorkeur naar zuidelijke soorten die bestand zijn tegen droogte en hoge temperaturen.

Het groenbeheer is enorm geëvolueerd waarbij rekening gehouden wordt met de biodiversiteit en de nieuwe beheersmethodes. Brussel Mobiliteit houdt zich vandaag bv. bezig met een 15-tal ha ecologische zones en bloemenweiden en is van plan op korte termijn langs de Ring 30.000 struiken gegroepeerd aan te planten.

Elke Van Den Brandt, Minister van Mobiliteit en Openbare Werken: Dankzij het vergroenen van wijken met bomen, planten en grasperkjes waarin je kan spelen of gaan zitten, kan een buurt onmiddellijk tot rust komen en verbetert de levenskwaliteit er voor alle generaties. De bomen vormen trouwens een onschatbare ecologische rijkdom voor ons gewest: ze absorberen luchtvervuiling en geluid, verminderen de wateroverast en zijn het meest efficiënte wapen tegen hittegolven en droogte in de stad.

Symbolische actie aan de Vergotesquare

Brussel Mobiliteit moest onlangs maatregelen nemen voor twee grote, wegkwijnende bruine beuken op de Vergotesquare. Om deze tot kap veroordeelde bomen in de kijker te zetten, zal een aantal kunstenaars (collectief Solid-Art / vier beeldhouwers met een kettingzaag) ter plaatse van de stammen twee monumentale beeldhouwwerken van resp. 5 en 8 meter hoog maken. Met de resten wordt stadsmeubilair gemaakt, drie banken die rond het kunstwerk komen. ​

De actie vindt plaats van 20 tot 24 januari. De opening voor het publiek en een ontmoeting met de kunstenaars is gepland op zaterdag 25 januari van 14 tot 16u.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussel Mobiliteit

Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat Brussel Mobiliteit in voor de bepaling van de mobiliteitsstrategieën, de verkeersveiligheid, de projecten voor inrichting, vernieuwing en onderhoud van de openbare ruimte en de gewestwegen, voor de infrastructuur van het openbaar vervoer, de taxi's en de gewestelijke eigendommen.

Brussel Mobiliteit vervult dus essentiële opdrachten voor de verbetering van de levenskwaliteit binnen het gewest en zijn duurzame en harmonieuze ontwikkeling.

Neem contact op met

Sint-Lazarusplein 2 - 1035 Brussel

0800 94 001

mobiliteit@gob.brussels

mobilite-mobiliteit.brussels