Winnaars van de oproep 'Brussel plant!' : 26 burgerideeën geselecteerd om Brussel te vergroenen

Begin dit jaar lanceerde Brussel Mobiliteit voor de eerste maal ideeënoproep om de openbare ruimte in de hoofdstad te vergroenen. Het doel was de kennis van de Brusselaars over hun eigen wijk te gebruiken om bottom-up projecten op te starten . Deze oproep was een groot succes: meer dan 400 ideeën werden ingestuurd en daarvan zullen er dit najaar 26 gerealiseerd worden.

De jury selecteerde 26 winnende ideeën (13 voor gewestwegen en 13 voor gemeentewegen), goed voor bijna 4000 m² die onthard en vergroend zullen worden. Hiervoor wordt bijna 2 miljoen euro uitgetrokken. Deze voorstellen zijn verspreid over het hele gewest. Bepaalde locaties werden door individuen voorgesteld, andere door een groep inwoners.

De geselecteerde ideeën zullen dit najaar gerealiseerd worden. Het gaat om de ontharding en de vergroening van pleinen en bermen en het planten van bomen maar ook om geïntegreerd regenwaterbeheer en het aantrekken van fauna.

Enkele voorbeelden

  • Gutenbergsquare (gewestelijk): de gebetonneerde centrale driehoek van het plein omvormen tot een regentuin of stadstuin om het groene netwerk langs Etterbeeksesteenweg voort te zetten. Dit zal het probleem van de ophoping van regenwater en overstromingen op het plein oplossen.
  • Kruispunt Charleroisesteenweg/Ducpétiauxlaan/Spanjestraat (gewestelijk): het pleintje op de kruising van deze drie straten dat momenteel volledig bedekt is met beton, omvormen tot een stadstuintje met een zitbank om een ruimte te creëren waar mensen even kunnen verpozen en elkaar ​ kunnen ontmoeten.
  • Ourthestraat (gemeentelijk): bomen planten en de ondergrond ontharden als aanvulling op de klimplanten die vorig jaar geplant werden om de gevels te verfraaien.

Dimitri Strobbe, Directeur-Diensthoofd Maintain bij Brussel Mobiliteit: “De experts van de cel beplantingen zullen de projecten voor de gewestwegen nu in detail bestuderen. We moeten bijvoorbeeld voor de aanleg van stadstuinen en de onthardingen de ondergrond bestuderen, de boomsoorten en planten kiezen, enz.”

De indieners van een idee dat niet werd gekozen bij deze editie hoeven niet teleurgesteld te zijn: alle voorstellen werden geregistreerd en zullen in de mate van het mogelijke, in overleg met de gemeenten, op middellange termijn geïntegreerd bij plaatselijke ingrepen of bij de herinrichting van gevel tot gevel van de openbare ruimte.

De Brusselse Minister van Mobiliteit besluit: “Ik ben erg blij met het enthousiasme van de Brusselaars. Het laat zien dat er een grote behoefte is die we moeten beantwoorden! Nu kunnen we lokale kennis en betrokkenheid gebruiken om snel te handelen. En door de projecten vanaf het najaar van 2024 uit te voeren, kan de veerkracht van de stad op korte termijn versterkt worden. Elke vierkante meter die we vergroenen is belangrijk om onze stad beter aan te passen aan de klimaatverandering en maakt haar aangenamer om in te wonen".

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussel Mobiliteit

Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat Brussel Mobiliteit in voor de bepaling van de mobiliteitsstrategieën, de verkeersveiligheid, de projecten voor inrichting, vernieuwing en onderhoud van de openbare ruimte en de gewestwegen, voor de infrastructuur van het openbaar vervoer, de taxi's en de gewestelijke eigendommen.

Brussel Mobiliteit vervult dus essentiële opdrachten voor de verbetering van de levenskwaliteit binnen het gewest en zijn duurzame en harmonieuze ontwikkeling.

Neem contact op met

Sint-Lazarusplein 2 - 1035 Brussel

0800 94 001

mobiliteit@gob.brussels

mobilite-mobiliteit.brussels