Winterweer in Brussel? Dan wordt er gestrooid!
Het winterseizoen begint op de wegen en dan staat Brussel Mobiliteit klaar om een eerste preventieve strooibeurt uit te voeren om de veiligheid van de weggebruikers te verzekeren.
De ploegen van de Regie der Wegen van Brussel Mobiliteit staan 24/7 paraat om ook bij winterse toestanden vlot verkeer te garanderen. Ze volgen de weersvoorspellingen op de voet zodat ze indien nodig, 's nachts, preventief kunnen strooien.
Brussel Mobiliteit strooit zout op alle gewestwegen: de hoofdwegen, grote kruispunten, tunnels en viaducten. Om het hele gewestwegennet te behandelen, rijdt Mobiel Brussel in 3u30 langs meer dan 800 km wegen, verdeeld over 17 circuits. Voor zo'n volledige ronde is 85 ton zout nodig.
Sarah Vanschoenbeek, hoofd van de Regie der Wegen: "Brussel Mobiliteit heeft momenteel 4.000 ton zout in haar depots. We moderniseren ons strooimateriaal met meer nauwkeurige machines waarmee de hoeveelheid zout gedoseerd kan worden en de strooibreedte aangepast aan de weg of het fietspad."
Wie achter een strooiwagen rijdt, betoont best wat respect voor de mensen die de wegen veilig houden. Met wat hoffelijkheid en geduld verloopt een strooibeurt eens zo vlot. Dat betekent dus niet toeteren, niet knipperen met de lichten en de strooiwagen niet inhalen.
Naast de 17 grote strooirondes voor de wegen zijn er 18 extra rondes voor het sneeuwvrij maken van fietspaden. Deze rondes worden elk jaar uitgebreid om er ook de nieuwe fietsinfrastructuur in op te nemen. Op de fietspaden wordt gestrooid met kleinere achines die snel en flexibel sneeuw kunnen ruimen met speciaal zout. Zo wil Brussel Mobiliteit fietsers aanmoedigen om ook in de winter te blijven fietsen!
Ook de MIVB bereidt zich voor op het winteroffensief. De meeste tramwissels beschikken over een verwarmingssysteem en, indien nodig, laat de MIVB 's nachts trams rijden om wissels te deblokkeren en vorst en sneeuw op de bovenleidingen te voorkomen. Hier staat meer informatie over alle maatregelen voor het Brusselse openbaar vervoer.
Voor voetgangers geldt de algemene regel dat iedereen de stoep voor eigen deur sneeuw- en ijsvrij moet houden. In appartementsgebouwen wordt hiervoor meestal de bewoner van de gelijkvloerse verdieping, de conciërge of de syndicus aangesteld.
Inge Paemen