Zo zal het Meiserplein er binnenkort uitzien

Brussel Mobiliteit heeft zopas een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning ingediend om dit bekende plein opnieuw in te richten. De bedoeling is om de verkeersstromen te vereenvoudigen en veiliger te maken voor alle gebruikers, maar ook om een groene en aangename openbare ruimte te creëren.

Het Generaal Meiserplein ligt in het noordoosten van het Brussels Gewest, in de gemeente Schaarbeek. Het is een belangrijk verkeersplein op de kruising van de Brusselse middenring en de Leuvensesteenweg.

Elke Van den Brandt, Brussels Minister van Mobiliteit en Openbare werken: "Meiser is vandaag een inefficiënte, gevaarlijke en onleefbare rotonde. Het zal binnenkort worden omgevormd tot een aangenaam, groen plein voor de buurtbewoners, een knooppunt dat zowel vlotter als veiliger is voor alle vervoerswijzen. Ik wil de gemeente, de MIVB en Brussel Mobiliteit bedanken voor dit project, dat een enorme meerwaarde zal betekenen voor de wijk en het hele Gewest."

Adelheid Byttebier, Schepen van Schaarbeek: "Het Meiserplein is alom bekend als een gevaarlijke mix van autoverkeer, trams en voetgangers. Daar komt eindelijk verandering in. Ik ben zeer blij dat het gewest dit kluwen aanpakt en de verkeersstromen vereenvoudigt. Meer veiligheid, meer groen en meer duidelijkheid."

Eenvoudigere en veiligere verkeersafwikkeling

Het project vervangt de grote rotonde, die momenteel niet erg "leesbaar" is, door twee aparte kruispunten:

  • een kruispunt om het verkeer op de as Reyerslaan/Wahislaan af te wikkelen
  • een kruispunt om de verkeersstromen vanaf de Cambierstraat, de Rogierlaan, de Leuvensesteenweg en de Plaskylaan te beheren.

Het plan maakt ook een einde aan de diagonale oversteek van het plein door tramsporen. Dit zal het beheer van de haltes van het openbaar vervoer vereenvoudigen. Het doel is om van het Meiserplein een echt multimodaal knooppunt te maken, dat verbonden is met de nabijgelegen NMBS-halte Meiser.

Voetgangers en fietsers zullen kunnen gebruikmaken van afgezonderde, bredere en veiligere ruimten om zich te verplaatsen.

Deze nieuwe configuratie zal dus de verkeersveiligheid en de vlotheid van het verkeer voor alle vervoerswijzen verbeteren.

Een kwaliteitsvolle openbare ruimte

Door het verdwijnen van de rotonde is er veel meer ruimte om echte groene ruimten te ontwikkelen en van het Meiserplein een aangename, schaduwrijke ontmoetingsplaats te maken, met de aanplant van een honderdtal bomen in volle grond en de aanleg van ruime plantenperken.

Het project is bovendien voorzien op een duurzaam en geïntegreerd regenwaterbeheer. Een vijfde van de oppervlakte van het plein zal worden onthard.

De volgende stappen? Brussel Mobiliteit hoopt tegen de lente 2024 een stedenbouwkundige vergunning te bekomen, zodat de werkzaamheden in de lente 2025 kunnen beginnen.

 

 

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussel Mobiliteit

Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat Brussel Mobiliteit in voor de bepaling van de mobiliteitsstrategieën, de verkeersveiligheid, de projecten voor inrichting, vernieuwing en onderhoud van de openbare ruimte en de gewestwegen, voor de infrastructuur van het openbaar vervoer, de taxi's en de gewestelijke eigendommen.

Brussel Mobiliteit vervult dus essentiële opdrachten voor de verbetering van de levenskwaliteit binnen het gewest en zijn duurzame en harmonieuze ontwikkeling.

Neem contact op met

Sint-Lazarusplein 2 - 1035 Brussel

0800 94 001

mobiliteit@gob.brussels

mobilite-mobiliteit.brussels