"Geef de pronostieken geen kans" - Brussel Mobiliteit bestrijdt rijden onder invloed

Een campagne met een knipoog naar sportweddenschappen richt zich specifiek tot jongeren en herinnert hen eraan dat rijden onder invloed van drugs en alcohol dodelijk kan zijn, ongeacht het vervoermiddel.

Het is zomer, de horeca is weer open, we kunnen eindelijk onze vrienden terugzien en dit weerzien vieren. Een goed moment ook om eraan te herinneren dat het niet zo onschuldig is om met een glas of een joint op terug naar huis te keren met de auto, de fiets of de step.

In Brussel spelen alcohol en/of drugs een rol bij 11% van de ernstige ongevallen (met dodelijke en zwaar gewonde slachtoffers) en het gebruik van bepaalde stoffen vormt een verontrustende trend. Zo verklaarde 14% van de Brusselse bestuurders jonger dan 34 in 2020 ten minste één keer per maand lachgas te inhaleren voor ze in de auto stapten (bron Vias). ​ Deze onthutsende vaststelling zet Brussel Mobiliteit ertoe aan rijden onder invloed in al zijn vormen aan te pakken! ​

Elke Van den Brandt, Minister van Mobiliteit en Verkeersveiligheid: "Als je de baan op gaat, heb je al je aandacht nodig. Onder invloed van drugs en alcohol ben je, zelfs zonder het te willen, een gevaar voor jezelf en anderen. Gok er niet op dat je zonder accidenten goed thuisgeraakt: speel op veilig!"

Geef de pronostieken geen kans

Na de Barlos-campagne van 2020, laat Brussel Mobiliteit opnieuw van zich spreken met een campagne gebaseerd op het concept van sportweddenschappen. De boodschap "Geef de pronostieken geen kans" wordt mee uitgedragen door de Belgische acteur Guy Staumont (Dikkenek).

De campagne richt zich tot jongeren (18 - 30 jaar), ongeacht hun verplaatsingsmiddel, en heeft het over de gevolgen van drugs en alcohol, met extra aandacht voor lachgas (distikstofmonoxide). In Brussel vertegenwoordigen de 18- tot 30-jarigen 27% van de zwaar gewonde en dodelijke verkeersslachtoffers.

De campagne zal te zien zijn op sociale media, op de televisie in het kader van de EK-wedstrijden en op affiches in de Brusselse uitgaansbuurten. Ze illustreert hoe het risico op een ongeval toeneemt vanaf het eerste glas en sterk stijgt bij grotere hoeveelheden of combinaties die leiden tot een echt multiplicatoreffect. Zo leidt de combinatie autorijden, alcohol en drugs tot 20 tot 200 keer meer risico op een ernstig ongeval.

In Brussel geldt een nultolerantie voor rijden onder invloed van drugs: de onmiddelijke inning wordt niet toegepast maar het rijbewijs wordt onmiddellijk ingetrokken en de overtreder wordt gedagvaard voor de politierechter.

Mogelijke oplossingen

De oplossing bestaat er niet in om dan maar met de fiets of de step huiswaarts te keren, ook dat zijn verplaatsingsmiddelen waarmee men zich op straat begeeft en een gevaar vormt voor zichzelf en de andere.

Het beste is om tijdens een uitje in groep een Bob aan te duiden. Er zijn steeds meer lekkere alcoholvrije alternatieven zoals mocktails beschikbaar. En wanneer iedereen echt zin heeft om een glas te drinken, kan het openbaar vervoer of een taxi soelaas bieden.

De beste oplossing om ook het einde van de avond vrolijk te houden bestaat erin om de terugrit al te organiseren wanneer je nog helder denkt. Voorzie om ter plaatse te overnachten, deel een taxi met vrienden, reis met het openbaar vervoer... met andere woorden neem je voorzorgen voor een feestelijk avondje uit.

Inge Paemen

Woordvoerder

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Brussel Mobiliteit

Binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat Brussel Mobiliteit in voor de bepaling van de mobiliteitsstrategieën, de verkeersveiligheid, de projecten voor inrichting, vernieuwing en onderhoud van de openbare ruimte en de gewestwegen, voor de infrastructuur van het openbaar vervoer, de taxi's en de gewestelijke eigendommen.

Brussel Mobiliteit vervult dus essentiële opdrachten voor de verbetering van de levenskwaliteit binnen het gewest en zijn duurzame en harmonieuze ontwikkeling.

Neem contact op met

Sint-Lazarusplein 2 - 1035 Brussel

0800 94 001

[email protected]

mobilite-mobiliteit.brussels